Eh, iată că a venit și ziua în care mă încumet să scriu articolul ăsta. Am mai spus-o și o repet: nu sunt eu mare designer grafic dar mă străduiesc să ajung unul. De când am început să mă învârt prin lumea a graficii m-am trezit că oamenii îmi pun tot felul de întrebări. Întrebări la care eu consideram că toată lumea știe răspunsul. Una dintre cele mai întâlnite este Când folosești Photoshop și când Illustrator? sau de multe ori aud chestii precum: Eh, lasă că merge și Photoshop, nu trebuie neapărat Illustrator.

Desigur că genul ăsta de abordare vine de la un om care nu știe exact cu ce scop au fost concepute aceste programe din suita Adobe. Tocmai de aceea, m-am gândit să scriu eu articolul ăsta, așa, pe înțelesul tuturor. Să facem un pic de lumină asupra acestor programe care sperie pe toată lumea.

Adobe Photoshop, Adobe Illustrator și Adobe InDesign

3 programe Adobe care par a fi ceva suuuper complicat în care pot lucra doar experții. Ei bine, nu-i chiar așa. E adevărat că la prima vedere, par a fi super complicate, dar eu aș zice că sunt de fapt, complexe, nu complicate. Dar, zic să le luăm pe rând.

Adobe Photoshop

Prima versiune a acestui program a apărut în 1990 și de atunci s-a tot modificat și a ajuns la versiunea în care îl avem astăzi. Adobe Photoshop este un program conceput pentru editare foto, în care se lucreză cu pixeli.

Ce sunt pixelii?

Pixelii sunt elementele componente ale unei imagini grafice digitale. Termenul vine din limba engleză: PICture ELements. Practic, pixelii sunt pătrățelele alea mici din care este formată o imaginie. Se văd foarte bine atunci când vrem să mărim o imagine foarte mică.

Sursă foto: Freepik.com

Ce putem face în Photshop?

  • putem prelucra imagini care au un număr finit de pixeli, ceea ce înseamnă că nu pot fi mărite la nesfârșit
  • folosim o grămadă de filtre și alte modalități de prelucrare/editare foto
  • lucrăm pe layers – care sunt un fel de „pagini”. Gândiți-vă ca la o prăjitură în straturi: unul de blat, unul de cremă, unul de fructe, unul de frișcă. Cam așa arată și proiectele făcute în Photoshop.
  • Fiecare layer conține un anume subiect: un filtru, un bloc de text, o editare de contrast, etc. Puse unele peste celelalte, aceste straturi formează imaginea finală.
Exemplu de layers in real life ?
Photo by Free To Use Sounds on Unsplash

Când folosim Adobe Photoshop?

  • când avem de editat o fotografie (scoatem fundalul, modificăm culori, edităm luminozitate, scoatem imperfecțiuni de pe tenul subiectului *wink ?, etc)
  • User Interface (UI) design – care în termeni populari ar putea fi tradus prin design-ul propriu-zis al aplicațiilor sau siteurilor. Fără a lua în calcul funcționalitatea.
  • Mock-ups – probabil partea mea preferată. Cred că aș putea traduce mock-ups prin „machete” sau „simulări”. Adică după ce creezi în Photoshop un design pentru un ambalaj, probabil că vrei să vezi și cum ar arăta în viața reală. În cazul ăsta se folosesc aceste mock-ups.
  • în principiu, poți folosi Adobe Photoshop pentru orice vrei tu atâta timp cât înțelegi cum funcționează fiecare tool și nu te aștepți să ai în pixeli, o calitate la fel de bună ca a unui vector
Exemplu de mocku-up folosit în proiectul #PiațăDeTimișoara

Dar ce sunt vectorii?

Potrivit dexonline VECTÓR, vectori, s. m. (Fiz.) Mărime definită printr-o valoare, o direcție și un sens (și care grafic se reprezintă printr-un segment de dreaptă orientată).

Sună complicat. Nu știu cum aș putea explica eu definiția asta. Pot însă, să vă spun că vectorii sunt folosiți atunci când facem un proiect în Adobe Illustrator.

Adobe Illustrator

Acesta este un program de editare grafică vectorială. Am auzit multă lume spunând că Illustrator-ul li se pare mai complicat decât Photoshop-ul, dar din punctul meu de vedere e mult mai simplu.

Dacă Photoshop-ul îl folosim atunci când ne dorim să edităm o imagine, Illustrator-ul îl folosim atunci când vrem să concepem o imagine de la 0. Spre exemplu, pentru a face un logo sau un afiș putem folosi atât Adobe Photoshop cât și Illustrator, dar diferența e că imaginea pe care o realizăm în Illustrator o putem printa în format suuuuper mare fără a o distorsiona. Adică același logo îl puem pune și pe o carte de vizită și pe un afiș cât o clădire. Asta așa, la modul exagerat, ca să vă faceți o idee. Desigur că fiecare design trebuie adaptat în funcție de natura proiectului.

Ce putem facem în Adobe Illustrator?

Păi, în principiu, cam orice ne dorim 🙂

  • realizăm/edităm o imagine vectorială
  • putem redimensiona o imagine fără să pierdem din claritate
  • folosim layere cu mai multe subiecte – un layer poate avea mai multe componente, spre deosebire de Photoshop, unde fiecare layer are un singur element.
  • facem ilustratii, componente de animație de la 0

Când folosim Adobe Illustator?

  • atunci când realizăm ilustrații vectoriale
  • când facem logo și branding design
  • design pentru print (afișe, pliante, cărți de vizită, etc)
  • când avem de printat un text în format foarte mare
  • când realizăm animații
Exemplu de logo făcut în Illustrator pentru Soluții.Tech

E destul de greu de definit ce poți face în programele astea. Ce e cel mai important e să înțelegi cum funcționează fiecare și să alegi cea mai bună variantă pentru ceea ce ai tu nevoie. După cum spuneam, un logo se poate face și în Photoshop și în Illustrator. Ideea e că rezultatul va fi diferit în funcție de programul folosit. De exemplu, un fotograf nu va folosi niciodată Illustrator-ul pentru a-și edita pozele, la fel cum un designer grafic nu va folosi niciodată Photoshop-ul pentru a realiza grafica pentru o animație. Fiecare știe să aleagă programul cel mai potrivit pentru proiectul pe care îl are.

Adobe InDesign

Un program, poate nu la fel de cunoscut ca și cele 2 de mai sus, dar la fel de util și de interesant. A fost lansat în 1999 și este un program folosit pentru editarea și realizarea documentelor cu mult text: broșuri, cataloage, cărți, etc. Practic, este un program de tehnoredactare. E un fel de Microsoft Word mult mai șmecher. ?

Ce putem face în Adobe InDesing?

  • realizăm și edităm documente text
  • îl putem folosi atunci când avem documente cu multe pagini, deoarece are tot felul de templates și formatări automate

Când folosim Adobe InDesign?

  • când facem design pentru print:
    • pliante
    • broșuri
    • afișe
    • reviste
    • cărți
  • când realizăm design pentru documente folosite online: diferite pdf.-uri, broșuri cu informații, etc.
Model de document făcut în InDesing (era tema pentru un proiect la facultate ?)

Practic, Adobe InDesign este varianta profi la care apelăm atunci când ne dorim să facem totul ca la carte. Mă tot repet atunci când spun că poți folosi oricare dintre aceste programe, atâta timp cât ești comod cu folosirea lor și știi exact ce ai de făcut. Nu te obligă nimeni să faci o carte de vizită în InDesign doar pentru că el e făcut fix pentru asta. Tu o poți face foarte bine și în Illustrator sau în Photosop.

Ideea e că fiecare dintre aceste programe are plusurile sale și atunci când le folosești fix pentru ce au fost ele făcute, poți profita 100% de tool-urile lor pentru a-ți face munca mai ușoară.

Partea faină la programele Adobe este faptul că fișierele se pot combina foarte ușor.

Adică: tu poți face un logo în Illustrator, pe care să-l editezi în Phososhop și mai apoi să-l pui pe coperta unei broșuri în InDesign. Programele sunt făcute în așa fel încât să le poți folosi la capacitatea lor maximă pentru a realiza un design de excepție. Sigur, poate părea complicat să te tot plimbi dintr-un program în altul, dar până la urmă, ce e simplu pe lumea asta? Dacă vrei să lucrezi într-un mod profi și să ai rezultate profi, Adobe îți oferă ocazia asta, ținând cont că are programe pentru orice ai vrea să faci.

Concluzie

Nu vă speriați de programele Adobe că nu sunt chiar așa de complicate precum par. Și partea și mai faină e că sunt chiar foarte similare, astfel încât dacă ai învățat să lucrezi în Photoshop, te vei acomoda foarte ușor și cu Illustrator-ul și cu InDesign-ul pentru că sunt foarte asemănătoare. Interfața e super intuitivă, multe tool-uri sunt comune, așa că trebuie doar un pic de exercițiu pentru a-ți da seama exact cu ce se mănâncă fiecare.

Am făcut și un tabelaș, ca să fie totul un pic mai clar. Sper să vă ajute.

Nu sunt în măsură să vă dau vouă lecții de grafică, dar am încercat să vă prezint aici, așa la nivel de cultură generală, cam cum stă treaba cu Adobe Photoshop, Illustrator și InDesign: aceste 3 programe de care se sperie mulți. Așa-i că nu-s chiar atât de rele precum par?

Vă încurajez să vă instalați programele astea și sî vă jucați un pic în ele. Dacă vă pasionează domeniul fotografiei sau al graficii, sigur veți fi încântați ?. Pentru cei care vor să aprofundeze un pic subiectul sau vor să se specializeze în domeniul ăsta, recomand din tot sufletul cursul de Design Grafic de la IT School. Eu l-am absolvit și mi-a plăcut super tare. Click aici dacă vreți să citiți articolul pe care l-am scris pe tema asta.

Pentru cei care nu vor să învețe mai mult, sau pur și simplu nu-i interesează domeniul, dar au nevoie de diverse servicii de grafică, vă stau la dispoziție. Aici găsiți o parte din portofoliul meu.

Și m-am gândit ca viitorii mei clienți care vin de pe blog, să beneficieze de 10% reducere la orice serviciu de care au nevoie. Așadar, dacă ai ajuns până aici și vrei să colaborăm, eu îți ofer 10% reducere. Scrie-mi în comentarii sau pe mail și discutăm mai multe.

M-am lungit destul de mult, dar sper să vă fie utile informațiile acestea. De asemenea, aștept să-mi scrieți în comentarii cum vi se pare genul ăsta de articol. Îl găsiți util? Vreți să mai scriu și altele?

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns