Norvegia e țara pe care nu credeam vreodată că voi ajunge să o vizitez. Iubesc să călătoresc dar nu am îndrăznit niciodată să visez că voi ajunge tocmai într-una dintre țările nordice.

S-au aliniat astrele în așa fel încât Domnul P. să aibă un văr care să locuiască tocmai acolo și n-am putut să refuzăm invitația de a merge în vizită pe la el.

O săptămână în regatul din Frozen, acasă la Elsa.

Am început să țopăi prin casă și să cânt Let it go în momentul în care am aflat că vom sta o săptămână în Arendal. Dacă nu știați, Arendal este orășelul care a servit drept inspirație pentru Arendelle – orașul în care se petrece acțiunea din filmul de animație Frozen.

Apoi am început să caut poze să văd cum arată în realitate acest oraș, dar nimic din ceea ce am găsit online nu se compară cu ceea ce este Arendal în realitate.

Un orășel de munte cu ieșire la mare

Asta cred că descrie cel mai bine Arendalul din punct de vedere geografic. E un orășel micuț, întins pe sânci, cu case albe din lemn care se îmbină perfect cu albastrul mării.

Mi s-a părut destul de ciudată combinația de munte+mare, ținând cont că în România muntele și marea se află în locuri total diferite. În Arendal, pescărușii zboară peste stânci și se odihnesc pe pervazele caselor și fură resturi din tomberoanele de gunoi.

Mi-a fost destul de greu să mă obișnuiesc cu strigătul pescărușilor în loc de croncănitul ciorilor sau de huruitul porumbeilor din centrul Timișoarei :)).

Îmi e destul de greu să scriu despre Norvegia fără să fiu tentată să compar tot ce-am văzut acolo cu ceea ce avem noi în România. Nu există termen de comparație între cele 2 pentru că sunt muuult prea diferite.

Totul e diferit: de la cultură, obiceiuri, limbă, oameni, economie, infrastructură, peisaje, stil de viață, și lista poate continua la nesfârșit.

Cu toatea astea, am făcut o listă cu lucrurile pe care le-am observat în Arendal, și în Norvegia, în general și care mi s-au părut ciudate/diferite/interesante comparativ cu felul în care percepem noi lucrurile și viața, în general.

  • Oamenii sunt mult mai simpli și mai liniștiți. Nu-s grăbiți, nu-s nervoși, pare că timpul se scurge altfel la ei acolo.
  • Pe cât de liniștit e totul ziua, în nopțile de weekend Arendalul se transformă într-un oraș al distracțiilor: cluburi, muzica se aude din toate părțile, de la toate terasele, oameni dansând, gălăgie. Ai impresia că e cu totul și cu totul alt oraș.
  • toată lumea respectă regulile: iniferent că e vorba despre felul în care reciclează gunoiul sau despre regulile de circulație
  • reciclarea e la ea acasă. Dacă nu reciclezi bine gunoiul pur și simplu nu ți-l ridică din fața casei și n-ai decât să stai cu el așa până înveți să pui cartonul la carton și plasticul la plastic.
  • sistemul de învățământ e suuuuper openmind. Un singur exemplu vă dau: profesorul te întreabă dacă vrei să ieși la tablă, tu ieși doar dacă vrei. Dacă nu vrei nu se supără nimeni.
  • norvegienii nu prea importă chestii. În Norvegia se găsește o singură marcă de ciocolată: Freia – care este produsă în Norvegia. Nu găsești prea ușor Milka, Kinder sau alte de-astea…
  • țin foarte mult la producțiile proprii și economia lor se bazează mult pe faptul că este vital să se vândă prima dată ceea ce este produs la ei în țară și abia apoi să se importe chestii dacă este absolut necesar.
  • n-am văzut nici un KFC și nici un Starbucks cât ne-am plimbat pe-acolo În schimb au Mc și Burger King.
  • programul magazinelor e scris mare, pe clădire, astfel încât să nu fi nevoit să mergi până în fața ușii și să constați că e închis.
  • duminica toată lumea e liberă! Asta înseamnă că sunt închise toate magazinele, inclusiv mall-urile!
  • gardurile lipsesc cu desăvârșire. Chiar și la închisoarea din Arendal era un gărduleț asemănător celor de prin parcuri de la noi… Au garduri doar casele care sunt cocoțate pe stânci și mă gândesc că sunt construite din motive de securitate. În rest, te uiți la vecinu’ în curte fără nici o problemă.
  • pe norvegieni nu-i doare capul de capra vecinului. Fiecare își vede de treaba lui fără să îi intereseze dacă vecinu’ are sau nu perdele la geamuri.

Cam astea ar fi cele care îmi vin acum rapid în minte. Am spus-o și-n articolul trecut și o mai spun o dată: Norvegia pare a fi altă planetă, nu altă țară. Altceva nu știu ce-aș putea spune mai mult.

Ca și turist într-o țară străină observi tot felul de lucruri care sunt diferite de cele de la tine de acasă. Anul trecut când am vizitat Praga și Bratislava am observat câteva diferențe între orașele respective și Timișoara, de exemplu, dar nu m-au lăsat așa fără cuvinte cum a făcut-o Arendalul și Norvegia, în general.

Până la urmă, cred că ăsta e unul dintre cele mai frumoase lucruri pe care le înveți călătorind: înveți să îți deschizi ochii și să vezi căt de mare și de frumoasă e lumea asta cu toate diferențele dintre noi.

În unele călătorii vedem lucruri care ne fac să ne întrebăm: „dacă ei pot, noi de ce nu putem?”, iar în altele învățăm să apreciem mai mult ceea ce avem.

Arendal face parte din prima categorie…

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns