cărți2021-andrela.ro

Oricât am încercat să ajung la zi cu articolele pe care voiam sa le public în 2021, iată că m-a prins 2022 cu câteva încă pe listă. N-a mers foarte bine strategia mea de îngrășare a porcului în ajun așa că primul articol din 2022 este cel despre cărțile pe care le-am citit în 2021. N-au fost multe. N-au fost nici măcar jumătate din câte aș fi sperat eu că vor fi, dar asta nu mă oprește să scriu despre ele.

2021 nu a fost cel mai bun an din punct de vedere al lecturilor

Aș fi vrut ca lista mea de lecturi din 2021 să depășească targetul pe care mi l-am setat pe Goodreads, dar n-a fost să fie. Nu știu să vă spun de ce nu am citit atât de mult în 2021. Am citit în funcție de stare și se pare că nu prea am avut stări pentru citit… ce să zic altceva? Nu m-am forțat să citesc doar de dragul de a-mi atinge obiectivul setat la începutul anului: acela de a citi 40 de cărți. Nici nu m-am forțat și nici nu mă simt prost că nu l-am atins. Asta e. Am citit atât cât mi-a picat bine.

Cu cititul e ca și cu mâncarea: trebuie să citești atât cât îți cade bine.

Fără să mă lungesc prea mult, zic să trecem direct la subiect și să vă povestesc despre cele 15 cărți pe care le-am citit în 2021. Le voi lua pe rând, în oridinea în care le-am citit așa că…

Algoritmul fericirii de P.Z. Reizin

A fost cartea cu care am început anul 2021. O carte pe care am cumpărat-o cu maxim 5 lei de pe litera.ro și de la care nu aveam nici o așteptare. Mi-a atras atenția coperta super drăgălașă așa că pentru banii ăștia nici n-am stat pe gânduri și am cumpărat-o.

E o poveste super drăguță despre Jen care este o femeie singură în vârstă de 30 de ani a cărui job este să locuiască cu o inteligență artificială. Da, Jen participă într-un proiect în care Aiden, inteligența artificială, „locuiește” cu ea pentru a putea învăța lucruri noi despre oameni și despre comportamentul uman. Desigur că Aiden știe o mulțime de lucruri despre Jen și se dezvoltă continuu, dar ceea ce îi e greu să înțeleagă sunt emoțiile și sentimentele.

Povestea se învârte în acest peisaj în care Jen își trăiește viața în mod obișnuit dar în care se implică și Aiden la un moment dat, dorindu-și să-i găsească un nou iubit acesteia. Astfel începe căutarea bărbatului perfect pentru Jen și totul pare să meargă destul de bine până lucurile se complică… Povestea e foarte drăguțică și amuzantă, dar în același timp te face să-ți pui niște semne de întrebare legate de cum ar fi viața cu o astfel de inteligență artificială implicată activ în viața ta. Eu i-am oferit cărții ⭐⭐⭐/5 pentru că nu m-a dat pe spate, chiar dacă mi-a plăcut. Din punctul meu de vedere, o carte cu 3 steluțe e o carte ok, care merită citită dacă nu ai altceva mai bun de citit la momentul respectiv :).

Privind înăuntru de Petronela Rotar

Foarte mult timp mi-am dorit să citesc cartea asta și până la urmă am reușit să o împrumut de la cineva și am devorart-o în câteva zile. E o carte foarte ușor de citit dar foarte greu de digerat pentru că vorbește despre traume, despre suferință și depresie. E o carte care te face să-ți deschizi ochii și să vezi lumea un pic altfel, așa cum sunt toate cărțile Petronelei. Au fost pasaje care m-au răscolit și cu care am rezonat și la finalul cărții mi-am dat seama cât de mult poate suferi un om și totuși… să meargă mai departe. Vă recomand să citiți orice vă pică în mână și e scris de Petronela. Nu mai e o surpriză faptul că această carte a primit de la mine ⭐⭐⭐⭐⭐/5.

Pianistul de Władysław Szpilman

O carte care nu cred că mai are nevoie de nici un fel de descriere sau de argument pentru faptul că a primit de la mine ⭐⭐⭐⭐⭐/5. E superbă din toate puntele de vedere. Pentru cei care nu știu, e vorba despre memoriile pianistului Wladyslaw Szpilman care a supraviețuit într-o Varșovie bombardată de nemți. Practic ni se prezintă viața lui, povestită la persoana I, despre cum a fost luat de acasă împreună cu familia lui, duși în lagăr, despre cum a reușit să scape și mai ales, să supraviețuiască unor asemenea vremuri oribile.

14 zile în izolare de Silviu Iliuță

O carte ușoară care prezintă viața, cu bune și cu rele, a unei familii în timpurile noastre. Mai exact, perioada de izolare a unui cuplu pe cale să se despartă, dar care sunt obligați de circumstanțe să-și petreacă 14 zile împreună. Eu i-am oferit ⭐⭐⭐/5. Am inclus-o și în seria de #InstaRecenzii de pe contul meu de Instagram.

Crimă prin mica publicitate de Rodica Ojog-Braşoveanu

O carte mică, de vreo 80 de pagini din care nu-mi mai amintesc mare lucru. Cu toate că îmi place cum scrie Rodica Ojog-Brașoveanu, cartea asta n-a fost nimic special. Îmi amintesc doar că e vorba despre o crimă care are legătură cu un anunț din ziar. Nu vă așteptați la asta, așa-i? Cred că 80 de pagini sunt prea puține ca să poată pune în valoare felul în care poate autoarea să construiască o poveste, de aceea această carte a primit doar ⭐⭐/5.

Vindecarea copilului intetrior de Stefanie Stahl

O carte care mi-a plăcut, dar nu într-atât încât să îi dedic un articol aici pe blog, așa că am inclus-o și pe ea în seria de #InstaRecenzii de pe Instagram. Acolo mi-am s

O chestiune de viață și de moarte

O chestiune de viață și de moarte de Irvin D. Yalom, Marilyn Yalom

Cartea asta mi-a plăcut enorm de mult și v-am povestit, pe larg despre ea într-un articol special, așa că nu mă voi repeta și aici. Mergeți și citiți articolul.

Cum sa-ti (re)lansezi cariera de Dale Carnegie

O altă carte de ⭐⭐⭐/5 steluțe, căreia i-am scris o #InstaRecenzie.

Detectiv de România de Silviu Iliuţă

După ce am citit Cronicile unui bărbat (totate cele 3 volume!) așteptările mele cu privire la cărțile lui Silviu Iliuță au crescut până la stele. Din păcate, Detectiv de România nu s-a ridicat la nivelul pe care-l așteptam eu așa că a primit de la mine doar ⭐⭐/5 și o #InstaRecenzie. N-am apucat să citesc și volumul 2, dar nici nu mă atrage foarte tare, sinceră să fiu… poate cândva o să-i mai dau o șansă.

prodigium-andrela.ro

Prodigium de Anca Moraru

O carte căreia tocmai i-am scris o recenzie și care merită cu siguranță ⭐⭐⭐⭐⭐/5. Mulțumesc încă o dată Ancăi pentru că mi-a trimis cartea și mai ales pentru că a scris-o. Rar am citit o carte care să mă prindă atât de tare și să aibă un final atât de imprevizibil. Dacă vă plac thrillerele psihologice aruncați o privire peste articolul ăsta. O să vă placă, cu siguranță!

Femeia de la fereastră de A.J. Finn

Aceasta este prima carte pe care am împrumutat-o de la Bookster și de aceea nici nu apare în „poza de grup” a cărților din 2021. Mi-a plăcut tare mult, m-a prins povestea și m-a surprins în același timp. Un final la care nu mă așteptam, o poveste îmbârligată care mi-a plăcut de la prima la ultima pagină. Am tot vrut să scriu un articol despre Anne Fox și despre cum și de ce a stat ea închisă în casă mai bine de 10 luni, dar n-am apucat. Și acum îmi dau seama că nici o #InstaRecenzie nu i-am făcut… așa că nu-mi rămâne decât să vă spun că merită citită și că eu i-am dat ⭐⭐⭐⭐⭐/5. Ah, și dacă nu vreți să citiți cartea e și un film pe Netflix. Puteți încerca și varianta asta chiar dacă nu e la fel de fain ca și cartea.

The Four. ADN-ul ascuns al Amazon, Apple, Facebook și Google de Scott Galloway

O carte de la care aveam așteptări prea mari și aș putea spune că m-a dezamăgit. Eu iubesc cărțile publicate la Editura Publica și am mare încredere în ceea ce scot ei, dar The Four n-a fost cea mai fericită alegere pe care am făcut-o. Mă bucur, într-un fel că am luat-o tot de la Bookster și că n-am cumpărat-o eu. Cu toate astea, nu pot spune că e o carte rea, doar că nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor mele. Au fost prezentate câteva lucruri interesante, pe care nu le știam, dar în mare parte nu pot spune că am aflat vreo informație wow! De la mine a primit ⭐⭐⭐/5.

Conversații cu Dumnezeu – Un dialog neobișnuit, vol. I de Neale Donald Walsch

Recenzia acestei cărți o puteți citi într-un articol aici pe blog. Nu știu cum și de ce a ajuns cartea asta pe lista mea de lectură, dar mereu m-a atras ceva la ea. Nu sunt eu cea mai credincioasă persoană și nici n-am crezut că această carte mă va face să fiu, dar am simțit că ceva mă atrage spre ea. După ce am citit-o i-am oferit ⭐⭐⭐⭐/5 binemeritate. Chiar mi-a plăcut, cu toate că nu mă așteptam.

Apă proaspătă pentru flori de Valérie Perrin

Este una dintre cele mai faine cărți pe care le-am citit în 2021. Se află lejer în Top 3 preferate din 2021. Am iubit cartea asta de la prima la ultima pagină, iar povestea lui Violette m-a impresionat și m-a emoționat atât de tare încât a trebuit să-i dau ⭐⭐⭐⭐⭐/5. E o poveste de viață a unei femei care a iubit mult, care a suferit mult și care și-a căutat fericirea în cel mai trist loc: într-un cimitir. De fapt, cred că mai corect ar fi să spun că și-a căutat liniștea acolo, dar și-a găsit fericirea, într-un fel sau altul. Această carte a fost, din nou, una de la care nu aveam așteptări dar care m-a dat pe spate. Cred că aceasta și-a făcut loc în Top 10 cărți citite de mine vreodată, nu doar în Top 3 2021.

Fata cu toate darurile de M.R. Carey

Prima carte horror pe care am citit-o în cei 29 de ani ai mei și care, culmea, a primit de la mine ⭐⭐⭐⭐⭐/5. Mi-a plăcut tot la cartea asta: ideea de apocalipsă de la care pornește totul, povestea, personajele, dialogurile și mai ales emoția pe care o transmite fiecare replică. O poveste alertă care m-a ținut în priză. Unele imagini ar putea fi considerate un pic prea grafice de unii, dar mie mi-au plăcut. Chiar și cele în care era descris cum un flămând smulge cu dinții bucăți din carnea unui om. Oh well, asta face cartea să fie așa de faină și povestea atât de captivantă.

Acestea au fost cele 15 minunate care mi-au ținut de urât în 2021. Poate că n-am citit mult, dar consider că am descoperit niște cărți superbe pe care mă bucur din tot sufletul că le-am putut citi. Conform contului meu de Goodreads am o medie de 3.9 steluțe oferite în 2021 pentru cărțile citite. Ceea ce nu e rău.

Așa, cu bune, cu rele, 2021 s-a dus.

Chiar dacă în 2021 n-am reușit să-mi ating targetul de pe Goodreads, asta nu înseamnă că nu-mi voi seta unul și pentru 2022. Ba chiar l-am setat deja tot: 40 de cărți. Am încredere că anul ăsta voi reuși să-l ating și chiar să-l depășesc.

Până atunci, spuneți-mi voi câte cărți ați citit în 2021 și câte plănuiți să citiți anul acesta?

S-ar putea să-ți placă și...

2 comentarii

  1. Ce fain mi se pare cand vad ca am gusturi asemanatoare cu cineva in ceea ce priveste lectura. ❤️

    Apa proaspata pentru flori era pe lista de citit, acuma vreau si mai mult sa ii vina randul 😅

    Pe 2022 mi-am setat un obiectiv destul de maret, sper sa am si suficient timp de citit. Hugs!

    1. Milana, împărtășește și cu noi targetul tau de lectură! Câte cărți ți-ai propus să citești?

      Și Apă proaspătă pt flori trebuie neapărat să o citești pt că e prea frumoasă! 💕 daca vrei, ne vedem într-o zi și ți-o împrumut eu. 🙂
      Spor la citit, draga mea!

Lasă un răspuns