După ce v-am spus câte ceva despre planurile mele pentru 2020 a venit momentul să vă povestesc un pic și despre cărțile pe care vreau (și sper) să le citesc în acest an minunat. Iubesc să citesc. Iubesc să vorbesc despre cărți, să scriu despre ele, să le recomand și să le fac cadou de fiecare dată când se ivește vreo ocazie.
Dar înainte de a vă spune ce vreau să citesc anul ăsta, haideți să vorbim un pic despre ce-am citit în 2019.
Prietenul meu de nevoie atunci când vine vorba despre „contorizarea” cărților pe care le citesc, sau pe care vreau să le citesc în viitor, este contul meu de Goodreads. Aici țin evidența lecturilor mele, astfel încât să îmi fie mai ușor să văd în ce stadiu sunt și să am o privire de ansambul asupra acestora.
Conform Goodreads, în 2019 am citit 22 de cărți, ceea ce nu e nici mult, nici puțin, dar cu siguranță e un număr un picuț mai mare decât cel propus inițial. La începutul lui 2019 îmi propusesem să citesc 20 de cărți. Target pe care l-am atins și l-am depășit. Nu cu mult, ce-i drept, dar eu sunt mândră de realizarea mea.
În august, am scris un articol despre cărțile pe care le citisem până la momentul respectiv. Acolo veți găsi o scurtă descriere a celor 12 cărți pe care le citisem. Celor 12 li s-au mai adăugat 10, pe care le găsiți pe contul meu de Goodreads. Nu are rost să mă bag prea mult în detalii, pentru că ar ieși un articol kilometric. Un TOP 3 cărți citite în 2019 am alcătuit în articolul anterior. De asemenea, în rubrica #AndrelaCitește găsiți câteva recenzii ale cărților citite. Dacă vreți să mai scriu și despre alte titluri pe care doar le-am enumerat, scrieți-mi în comentarii 🙂
Dacă ați citit deja articolul din luna august despre care pomeneam mai sus, ați văzut că acolo făcusem o listă de cărți pe care voiam să le citesc până la sfârșitul anului. Ei bine, doar una din acele cărți a fost citită. În rest, au apărut altele care mi-au atras atenția. Asta s-a întâmplat pentru că citesc în funcție de stare, de chef... și nu mă oblig niciodată să citesc ceva doar de dragul targetului de pe Goodreads. Sunt genul ăla de cititor care lasă cartea jos în momentul în care își dă seama că nu îi place. De cele mai multe ori las timpul să treacă și mă întorc mai apoi la ea. Dacă nici atunci nu-mi place, înseamnă că nu e pentru mine. Viața e prea scurtă pentru a citi cărți care nu ne plac, nu-i așa? Sunt atâtea altele care așteaptă mereu, cuminți, pe raft…
Anul ăsta mi-am propus să citesc 30 de cărți.
De asemenea, mi-am propus să citesc, în princpial, cărți pe care deja le am și peste care s-a așternut praful. Cărțile alea care așteaptă de luni, sau chiar ani de zile să fie citite. Anul ăsta mi-am propus să nu mai cumpăr cărți doar de dragul de a le avea. În pricipal, din motive logistice, pentru că nu mai am pe unde să le pun și îmi e milă de ele să le țin în cutii. Pornind de la această idee, proabil că mă voi dezabona de la toate newsletter-ele cu cărți: elefant, libris, cartepedia, etc. Mă mănâncă palma să comand câte ceva când văd „2+1 cadou”, „40% reducere”, etc. Când primesc astfel de mailuri încerc să le ignor și să mă gândesc la toate cărțile pe care deja le am și pe care vreau să le citesc.
Fără alte comentarii, iată titlurile pe care sper să apuc să le citesc în 2020.
Înțelepciunea psihopaților – Kevin Dutton
Am pus-o pe listă doar pentru că am început-o deja. Pe mine mă fascinează și mă atrag toate chestiile astea despre boli mintale, criminali în serie și alte treburi de-astea neru-psiho-ceva. Mi se pare fascinant subiectul, iar cartea asta vine la fix. Din ce-am citit până acum, se vorbește despre ce îi face pe criminalii în serie și pe psihopați să acționeze și să facă… ceea ce fac ei. Cu ce sunt ei diferiți față de noi, oamenii normali și alte lucruri de genul ăsta. Până acum îmi place și abia aștept să o termin.
Dezvăluirile lui Snowden – Luke Harding
Dosar permanent – Edward Snowden
Aceste 2 cărți vreau să le citesc pentru că mi se pare incredibilă viața acestui om. Pare așa subiect de filme polițiste, dar când colo e pura realitate. Edward Snowden, dacă nu știați, e un fost angajat CIA și NSA, fost agent secret, care s-a gândit să spună lumii ceea ce a văzut el lucrând pentru serviciile secrete, lucru, desigur ilegal. Povestea e super încâlcită, dar idee e că după ce a dat în vileag toate informațiile secrete pe care le avea, omul a fost nevoit să fugă din țară, iar acum, ultima dată când am citit despre el primise azil politic în Rusia. Vreau să citesc mai multe despre el și despre povestea lui pentru că e „altceva” și mai mult, e poveste reală. Nu-i nici un James Bond și nici alt scenariu de film cu agenți secreți. E pura realitate.
Elon Musk: Tesla, SpaceX și misiunea construirii unui viitor fantastic de Ashlee Vance
Elon Musk nu cred că mai are nevoie de nici o introducere, iar lectura acestei cărți n-are nevoie de nici o argumentare. Elon Musk este unul dintre oamenii care mi se pare că e prea bun pentru planeta asta. Bun în sensul de: prea deștept, prea inovativ… prea… prea. Adică, cum să vrei să faci posibilă o excrusie pe Marte în lumea în care oamenii stau la coadă la pupat moaște? Genial omu’!
Tesla – portret între măști – Vladimir Pistalo
Chiar dacă n-are legătură cu Tesla lui Elon Musk, vreau să citesc cartea asta pentru că l-am auzit de multe ori pe Domnul P. pomenindu-l pe Tesla și vreau, pur și simplu să aflu mai multe 🙂
Start în antreprenoriat – Cristian Onețiu
Cartea asta a primit-o Domnul P. și m-am gândit că ar fi o idee bună să o citesc și eu. Pare o lectură destul de lejeră așa și am zis că nu mi-ar strica niște informații în plus în domeniul ăsta. Nu-i vreo scriitură științifică, dar cu siguranță găsesc câteva informații utile acolo.
Homo Deus: Scurtă istorie a viitorului – Yuval Noah Harari
Pe asta tot zic că o citesc de când am terminat Sapiens, despre care v-a am vorbit deja într-un articol. Nu cred că mai are nevoie de alte argumente cartea asta.
Dacă până acum au fost doar cărți „smart”, despre chestii reale, despre lumea în care trăim și cumva un pic mai „tehnice” și mai „științifice”, hai să discutăm un pic despre fantasy.
Seria Stăpânul Inelelor și Silmarillion – J.R.R. Tolkien
Dar ce-aș putea spune despre cărțile astea? Zic doar că am văzut doar o dată seria de filme și nu pot spune că am leșinat după ele așa cum am leșinat (și încă leșin) după Harry Potter. Mi-au plăcut, dar nu pot spune că sunt în topul filmelor mele preferate, așa că am zis să citesc și cărțile, că poate-mi vor plăcea mai mult.
Zei americani – Neil Gaiman
Am înceut să văd serialul. Am început să citesc cartea în engleză, dar am renunțat la amândouă la un moment dat. Nu că nu mi-ar fi plăcut, dar… nu știu exact care a fost motivul așa că m-am decis să încerc din nou, de data asta, în limba română. Subiectul mi se pare foarte fain: zeii vechi (gen Odin) vs zeii noi (gen mass-media).
Și ar mai fi câteva cărți random, pe care ori le-am primit cadou, ori pur și simplu zic de prea mult timp că „vreau să le citesc” și cred că 2020 va fi anul lor.
Jane Eyre – Charlotte Bronte – am auzit prea multe lucruri bune despre ea și am zis că vreau să văd și eu despre ce-i vorba. Plus că n-am mai citit așa „un clasic” nici nu mai știu de când….
Anotimpuri – Radu Tudoran – doar pentru că este autorul cărții mele preferate, all time: „Fiul Risipitor”
O fată ca ea – Mark Levi – în liceu am citit multe cărți ale acestui autor și mi-au plăcut super mult. Vreau să văd dacă mai are același efect asuprea mea acum.
Acolo unde femeile sunt regi – Christie Watson – nu știu prea multe despre ea, dar am primit-o cadou de la cea mai bună prietenă a mea, așa că trebuie să fie ceva de capul ei :))
Prințesa Bari – Hwsng Sok-yong – din nou o carte primită de la un om drag și care pare să aibă o acțiune super interesantă cu regi, regine și prințese din Coreea de Nord. Așa ceva clar n-am mai citit până acum.
Călătorie într-un picior – Herta Muller – o autoare despre care am auzit prea multe lucruri bune, o carte primită de la un om fain și o dorință de a citi lucruri diverse.
Moartea semnează indescifrabil – Rodica Ojog-Brașoveanu – sunt ani de zile de când tot zic că o să citesc această carte. Cred că i-a venit momentul, în sfârșit.
…Să ucizi o pasăre cântătoare – Harper Lee
Două cărți începute și lăsate baltă. V-am spus eu, la început, că las timpul să treacă, apoi mă întorc la ele. Poate de data asta ne vom înțelege mai bine 🙂
Buuuuuun.
Acestea ar fi cărțile pe care deja le am și care sper să apuc să le citesc până la finele anului. Nu sunt 30 de titluri aici, pentru că, o altă dorință de-a mea pentru 2020 este…
Să-mi folosesc mai des Kindle-ul
Îl am de câțiva ani dar nu cred că am citit 5 cărți pe el până acum. Nu-s mare fană, dar anul ăsta am zis că vreau să mă obișnuiesc mai mult cu el. Într-adevăr e mai practic, mai ușor de cărat și mai comod de folosit, de exemplu, în tramvai, dar nu am aceeași senzație, aceeași satisfacție ca atunci când citesc o carte în format fizic. Nu simt la fel de fain sentimentul ăla că mă apropii de sfârșitul cărții… când rămân doar câteva pagini și cartea devine incomodă atunci când stai lungită în pat și nu mai reușești să o ții calumea, să nu-ți cadă în cap. Pe kindle, cărțile parcă se termină brusc.
Mă rog, poate aberez, dar idee principală e ca anul ăsta mi-am propus să leg din nou relația cu kindle-ul meu. Probabil că vom colabora doar în tramvai, în călătorii și așa, la coadă la poștă. Că acasă, la mine-n pat, tot cărțile alea care miros a cărți sunt preferatele mele.
În concluzie: 2020 va fi despre cărți pe care deja le am, despre „abstinența” mea de la a cumpăra cărți ca disperata și despre lectura pe Kindle.
Pe 31 decembrie 2020 vreau să văd pe Goodreads Challenge Completed cu cele 30 de cărți, oricare ar fi ele, și de ce nu… ceva în plus.
Acestea fiind spuse, aștept să văd și listele voastre de lecturi pentru anul ăsta. Câte cărți v-ați propus să citiți? Ah, și spuneți-mi părerea voastră despre cititul pe Kindle. Cum vi se pare?
Să citim și să ne recitim curând.
Mamă ce mi-a plăcut articolul ăsta. Pentru câteva cărți m-aș muta la tine ca să citim împreună :))).
Nu vreau să te dezamăgesc, dar Lord of the Rings nush cât o să îți placă. Bine, dacă ești fan descrieri interminabile atunci da, dar dacă nu… eu una nu am putut să trec de primele 10 pagini :))).
Zei Americani am citit si este foarte, foarte faina. Sigur o sa îți placă.
Snowden și eu vreau să citesc… alături de mai multe cărți de pe lista ta :)))).
Cât despre Kindle… no! La mine să fie cărți și adio!
Spor la citit. Goalul tău este mai mare decât al meu în 2020 si asta parcă mă motivează și pe mine să citesc mai mult, deși acum sunt blocată la Biblia pierdută. Sper să o termin în curând. Pentru că, spre deosebire de tine, eu foarte, foarte, foarte greu renunț la o carte. Parcă sunt nebună. Dacă nu o citesc până la capăt, oricât ar fi de proastă, nu mă simt bine :))). OCD :))))
:*
Ce mă bucur! :*
Goalul e mai mare decât anul trecut dar sper, cumva, să îl ating sau cel puțin să fiu cât mai aproape :). Cu Lord of the rings, adevărul e că am câteva emoții ținând cont că nici filmele nu m-au dat pe spate… dar le-am luat pe toate 4(cele 3 volume + Silmarillion) cu 20 de lei de la Inmedio.. n-am putut să mă abțin și am zis că le dau o șansă.
Cât despre ”ne mutăm împreună să citim”, n-ar fi rău… mai ales că Răzvan de multe ori râde de mine că sunt bibliotecă ambulantă, că tot împrumut cărți în toate părțile :)). În fine… spor să avem, că listele de cărți sunt interminabile 🙂