andrela.ro - #AndrelaCitește

A venit momentul să-mi fac ordine în cutiile cu cărți. Le-am luat pe toate și le-am pus în mijlocul sufrageriei. Apoi le-am sortat în două categorii: citite și necitite. Despre cele pe care le citesc, de cele mai multe ori, vă povestesc aici, îm rubrica #AndrelaCitește sau pe Instagram în #InstaRecenzii. Dar cum rămâne cu cele necitite? Ei bine, despre ele aș vrea să vă vorbesc astăzi.

Am 45 de cărți necitite!

Atâtea am strâns până în momentul de față. Cum? De ce atât de multe? Pentru că… am cumpărat cărți atunci când nu aveam nevoie de ele. Pentru că am profitat de toate reducerile și târgurile de carte pe care le-am prins. Pentru că am găsit în Auchan cărți bune cu 10 lei și ar fi fost păcat să le las acolo. Pentru că… lista de motive poate continua la nesfârșit dar ideea de bază e una singură:

Nu mai vreau să cumpăr cărți așa în neștire, fără să mă gândesc, din două motive:

  1. Pentru că nu mai am unde să le pun. Efectiv nu mai am unde să pun încă o cutie dedicată cărților.
  2. Pentru că în felul ăsta lista de cărți necitite va ajunge să fie mult mai lungă decât e în momentul de față și nu voi apuca să le citesc niciodată pe toate.
Andrela.ro - #AndrelaCitește

Cele 45 de cărți necitite le-am strâns doar în ultimii ani. Și astea sunt doar cele pe care le am la Timișoara. Sunt convinsă că mai am câteva și pe la Doinița pe la Petroșani. Dar să ne rezumăm la cele 45, momentan.

Există printre ele titluri care se află pe lista mea de ”to be read” de ani de zile. Altele s-au alăturat „familiei Necititelor” abia anul ăsta sau anul trecut. Totuși, dacă aș continua să cumpăr cărți sunt 100% convinsă că unele dintre ele n-ar mai ajunge să fie citite niciodată.

De ce m-am hotărât să nu mai cumpăr cărți?

Nu pentru că n-aș mai vrea să fac asta, ci pentru că îmi impun să nu mai fac asta. În ultima perioadă toate librăriile online au niște reduceri foaaaaarte apetisante cărora abia le-am rezistat. Să vă dau doar câteva exemple:

Și uite așa aveam eu mail-ul plin de oferte, peste oferte, peste oferte. Și uite așa îmi umpleam eu coșurile de cumpărături cu cărți. Și uite așa m-am gândit să las coșurile pline și să nu mai cumpăr nici una.

Am stat și am cântărit situația și m-am întrebat: CHIAR AM NEVOIE DE CĂRȚILE ASTEA?

Și răspunsul, a fost, evident, „NU”. Nu am neapărată nevoie de ele. Nu sunt nici primele nici ultimele cărți pe care mi le doresc așa că… mai pot aștepta. În momentul de față nu reprezintă o prioritate, nu-mi aduc nici un avantaj imediat (decât în momentul în care le voi citi, care nu se știe sigur când va fi), nu se oprește planeta dacă nu-mi comand eu cărțile respective și nici nu-s astea ultimele reduceri ever.

M-am dezabonat de la toate newsletterele de la edituri, librării online și magazine, în general

Ca să elimin de tot tentația. Nu mai vreau să primesc în fiecare zi mailuri cu oferte care să mă tenteze să intru „doar să văd ce mai e nou”. Nup. Când mă interesează ceva cu adevărat, intru și caut. În rest, nu vreau să mai văd nici o ofertă „de nerefuzat” la mine pe mail.

Nu mi-a fost ușor să fac asta, dar iată că am reușit. Practic, e un fel de experiment care vreau să văd dacă va funcționa. Mail = curiozitate = intrat pe site = cumpărat cărți doar pentru că sunt la reduceri sau pentru că au niște prețuri cărora nu le poți spune nu: 3 lei, 5 lei, 10 lei. Acum, lipsă mail = lipsă tentație = lipsă cărți în coș => mai multe cărți citite din cele pe care le am deja.

Andreea Chiuaru a fost inspirația mea în acest sens.

Am urmărit un video de-al ei în care vorbea despre biblioteca pe care o are și spunea că ea nu păstrează decât cărțile care îi plac cu adevărat, care simte că îi aduc un plus sau pe care crede că le va reciti la un moment dat. Vă recomand să vă uitați și voi la video dacă sunteți într-o situație asemănătoare cu a mea.

Aruncați o privire la ea pe canal că are videoclipuri foarte faine și interesante. De asemenea are și un cont de instagram suuuper drăguț: @andreea_chiuaru

Cam asta plănuiesc să fac și eu. Cele 45 de cărți necitite pe care le am, le voi scoate de la naftalină, încet-încet. Voi începe să le citesc și dacă-mi plac le păstrez, dacă simt că nu îmi place ceva la ele (sunt greoaie, nu-mi place acțiunea, mi se par plictisitoare, etc) le voi pune deoparte și le voi da. Le voi da mai departe către oameni care știu că se vor bucura de ele. Ar fi păcat să rămână la mine și să adune praf degeaba, nu?

Cam atât am vrut să vă spun.

Concluzia e că mi-am făcut ordine printre cărți și mi-am dat seama că eu chiar am ce să citesc cel puțin un an de-acum înainte, așa că nu mai are rost să-mi cumpăr alte cărți. Mi-am propus să nu mai cumpăr nici o carte până nu le termin pe cele pe care le am deja. Pe unele sigur le voi citi până la capăt, pe altele nu, dar important e că nu mai vreau să le țin degeaba.

Tu când ți-ai făcut ultima dată ordine în bibliotecă? Ai numărat vreodată cărțile pe care le ai și nu le-ai citit? Câte cărți din biblioteca ta sunt citite și câte sunt necitite? Ți-ai pus vreodată astfel de întrebări? Aștept răspunsurile tale în comentarii. Sunt tare curioasă.


*unele dintre link-urile cu reduceri sunt link-uri de afiliere. Asta înseamnă că dacă tu comanzi o carte de pe site-ul respectiv câștig și eu un miiiic, foarte mic procent din prețul respectiv. Nu-ți face griji că nu plătești nimic în plus și nici eu nu mă îmbogățesc. ?

Andrela

Hello! Eu sunt Andrela.

Bine, numele meu este Andreea Anton (fostă Nastac) și am 29 de ani. Am studiat Comunicare și PR în cadrul Universității de Vest și după 3 ani am ieșit Specialistă în Științele Comunicării, specializată pe Comunicare și PR.

Cuvintele mi-au fost cele mai bune prietene încă din școala generală, dar acum câțiva ani mi-am descoperit o nouă pasiune. Așadar, am decis că vreau să îmbin scrisul cu alte forme de comunicare pentru a putea da viață unor povești.

Andrela.ro reunește două dintre pasiunile mele: scrisul și designul grafic. În ceea ce privește designul grafic sunt încă la început așa că am făcut o pagină de Portofoliu unde-mi expun operele de artă și mai scriu din când în când câte un articol legat de acest domeniu.

În ceea ce privește scrisul, aici pot spune că am experineță. Și nu că mă laud, dar scriu de când mă știu. În școala generală mergeam la olimpiade unde trebuia să scriu compuneri așa că încerc să țin aprinsă flacăra asta a scrisului în sufletul meu.
Pentru mai multe informații, idei, colaborări și recomandări îmi puteți scrie pe email@andrela.ro.

Apreciez enorm faptul că sunteți aici! ❤

S-ar putea să-ți placă și...

2 comentarii

  1. Adevărul e că am și eu foarte multe cărți cumpărate din entuziasm, datorită subiectelor super interesante și mi-am dat seama că trebuie să le citesc în ritmul meu, fără să am senzația că mă presează ceva și să fac lucrul ăsta de plăcere.

    1. Cred că cel mai important e să citim din plăcere pură. Atunci ne bucurăm cu adevărat de lectură. Părerea mea. 🙂

Lasă un răspuns