Azi parcă totul se întâmplă online. Nu mai există nimic fără social media. Asta spun eu, care am studiat 3 ani domeniul ăsta și încă mă fascinează cât de vast și de prezent este în viețile noastre de zi cu zi. Nu spun că viața noastră online e mai importantă decât cea offline. Spun doar că atârnă destul de greu în balanța care ne definește ca apartenenți ai unui grup. Într-un timp auzeam des expresia nu ai Facebook, nu exiști! Azi pare mai plauzibilă expresia: nu ești online, nu exiști.

Este șocant și totodată fascinant faptul că imaginea noastră din online a devenit atât de importantă.

La un curs de mass-media, în facultate, am auzit o chestie care mi-a rămas bine întipărită în memorie. E cumva, o lege nescrisă a presei:

Nu contează ce se scrie despre tine. Important e să se scrie!

Cam așa stă treaba și cu imaginea noastră online. Unii consideră că nu e atât de important ceea ce postează și astfel contentul lor nu este unul tocmai calitativ.

Superficialtatea este unul dintre marile defecte ale onlineului

Asta pentru că se vinde foarte multă perfecțiune. Mai ales acolo unde se pune accentul pe vizual. Și așa ajungem la minunata platformă pe care o folosim cu toții: Instagram.

Conform Wikipedia, Instagram este un serviciu online de photo-sharing, video-sharing și rețea socială care oferă utilizatorilor posibilitatea să încarce poze și video-uri, să le aplice filtre digitale, și să le distribuie pe o varietate de rețele sociale, cum ar fi Facebook, Twitter, Tumblr și Flickr.

Asta înseamnă că tot conținutul postat pe instagram este unul vizual. O aplicație lansată în 2010, cumpărată de Facebook în 2012 a ajuns una dintre cele mai folosite aplicații.

Din punctul meu de vedere, astăzi este mult mai folosită decât Facebookul, chiar dacă eu știu o grămadă de persoane care încă nu au înțeles cu ce se mănâncă această platformă.

Instagramology.ro

Acestea sunt câteva statistici din ianuarie 2018 referitoare doar la România. La nivel mondial, în iunie 2018, Instagram a atins pragul de 1 miliard de conturi active, ținând cont că în 2013 erau doar 90 de milioane.

Statistic: Number of monthly active Instagram users from January 2013 to June 2018 (in millions) | Statista

Găsiți mai multe grafice de genul ăsta pe Statista

Cifrele sunt halucinante. Dar oare de ce în 2013, Instagram a crescut cu 23%, în timp ce Facebook, cu doar 3%?

La întrebarea asta nu am decât un răspuns subiectiv. Din punctul meu de vedere, Instagram a avut acest boom datorită faptului că a venit cu ceva nou și frumos.

Instagram mi se pare o platformă mult mai „intimă”, unde oamenii, în calitate de clienți, sunt mult mai apropiați de companii și pot interacționa mut mai ușor cu acestea.

Instagram a venit cu un aer foarte degajat prin introducerea instastory-urilor. Prin intermediul acestora, putem vedea imagini din spatele reflectoarelor. Aici mă refer la o situație de genul:

Să zicem că Hugh Jackman filmează un nou film și în pauzele de filmări face câteva instastories prin care spune 2-3 lucruri mai mult sau mai puțin interesante. Cei care îi urmăresc contul de instagram pot vedea ce face Hugh Jackman în momentul respectiv.

Un alt motiv pentru care cred că Instagramul este atât de folosit este faptul că pune accentul pe frumos. Dacă pe Facebook se postează toate bazaconiile, pe Instagram conținutul este un pic mai muncit. Pui o poză, adaugi un filtru, un #hashtag și o descriere nu foarte lungă și iată că postarea arată puțin altfel.

Amintiri din concediu…

Ce prea mult, strică!

Asta se aplică și în social media. Chiar dacă Instagram ne pune la dispoziție filtre și #hashtaguri pentru a ne îmbunătăți conținutul, nu trebuie să abuzăm de ele, normal. Altfel o dăm în extrema cealaltă și putem părea falși, superficiali, poate chiar enervanți dacă postăm 1000 de poze pe zi.
Nu sunt în măsură să dau sfaturi despre postările pe platformele sociale, dar îmi pot da cu părerea.

Instagram e platforma mea preferată

Aici petrec cel mai mult timp atunci când patinez pe interneți. Am încercat să dau follow doar persoanelor/brandurilor care mă interesează și astfel nu îmi apar tot felul de baliverne în feed.

Sumt foarte selectivă cu profilurile pe care le urmăresc și dau unfollow de câte ori simt nevoia și vă sfătuiesc și pe voi să faceți la fel. În momentul în care nu vă mai plac anumite postări, simțiți că nu vă interesează sau că vă enervează ceva, dați unfollow. Păstrați doar conținut de calitate, doar vibeuri pozitive, doar unicorini și norișori roz, cum ar zice unii.

E destulă negativitate în lume. Nu aveți nevoie de ea și în online!

Cu toate că mie îmi place atât de mult Instagramul, am prieteni care încă nu îl folosesc. Nu îi judec pentru că fiecare face ce vrea, dar vreau să le arăt faptul că pot găsi chestii foarte interesante aici.

Așa că, în încheiere, vreau să vă fac o recomandare.

Top 3 conturi de instagram preferate

  • @coffentropy – Irina Rusu, este designer grafic și are un cont de instagram impecabil. Ilustrează absolut tot ceea ce postează și totul arată minunat. Mă inspiră, mă binedispune și recomandările ei sunt binevenite de fiecare dată.
  • @stefanateodoroiu – este unul dintre cei mai sinceri oameni pe care îi urmăresc eu online. Abordează subiecte de lifestyle și beauty dar într-un mod foarte natural și plăcut. Mi-a fost dragă de acum câțiva ani când am descoperit-o și încă o urmăresc pentru că e altfel.
  • @mariciu – pe omul ăsta l-am descoperit la November Notes in Social Media. Postează niște imagini de-ți vine să lași tot și să călătorești. E foarte pozitiv și foarte fain, el ca om, dar profilul lui de Instagram l-aș pune pe perete, în ramă.
Dap! Asta e Bega noastră!

Chiar dacă viața noastră online pare atât de frumoasă, nu uitați un lucru:

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns