A trecut mai bine de un an de când ne-am mutat la noi acasă în #AntonResidence. Căutarea casei a fost o întreagă aventură, decizia de a ne muta la sat a fost gândită cu mult înainte de a o lua, dar poate cel mai solicitant lucru a fost mobilarea și decorarea casei.
Când casa noastră părea doar un vis frumos totul părea a fi mult mai simplu. Salvam tot felul de idei în boarduri pe pinterest și aveam impresia că totul va merge ca uns și în doi timpi și trei mișcări casa va fi gata mobilată. Dar ce să vezi, că socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg. Și iată că la mai bine de un an de când ne-am mutat, nu pot spune că #AntonResidence este gata din punctul de vedere al mobilei și al decorului. Și nici nu cred că va fi vreodată… dar încet-încet le facem pe toate.
În prima seară când am ajuns acasă și am văzut atâția pereți goi, camere goale care abia așteptau să fie mobilate și decorate eram în extaz. Practic, nu știam ce mă așteaptă, dar un lucru știam sigur:
Nu vreau să investesc sume mari în lemne și plasticuri pe care (cel mai probabil) la un moment dat voi vrea să le schimb.
Așa că am decis să alocăm un buget decent, niște sume nici foarte mari, dar nici foarte mici astfel încât să ne asigurăm confortul optim pentru o viață frumoasă și liniștită.
Deciziile pe care le-am luat noi înainte de a începe mobilarea/utilarea casei au fost următoarele:
1. Prioritizarea achizițiilor
Ăsta e primul și cel mai important pas atunci când începi să mobilezi o casă. Trebuie neapărtat să prioritizezi lucrurile de care ai nevoie și lucrurile pe care doar ți le dorești, pentru că e o diferență majoră între cele două. Noi am făcut o listă cu lucrurile de care aveam nevoie urgentă în momentul în care ne-am mutat (cum ar fi: frigider, mașină de spălat, pat), o listă cu lucruri de care avem nevoie, dar NU urgent (mobilă de bucătărie, colțar) și o listă cu lucruri pe care ni le dorim (lustră, birou). Așa am putut știi foarte clar cum să ne împărțim bugetul pe perioade. Doar nu vă gândiți că vă mobilați toată casa într-o săptămână, nu?
Așa am cumpărat prima dată frigiderul, mașina de spălat și mobila din dormitor+saltea de pat, după aceea am trecut la bucătărie și abia apoi la mofturi. Din punctul nostru de vedere am putut sta aproape 3 luni fără mobilă de bucătărie pentru că uneori comandam mâncare și uneori găteam la o plită electrică pe care o aveam deja. Pentru altcineva poate bucătăria e mai importantă decât mașina de spălat. De aia zic că fiecare știe cel mai bine care îi sunt prioritățile.
După ce am cumpărat lucrurile urgente am trecut la cele necesare: colțar, mobilă de bucătărie+electrocasnice, ca abia apoi să ne cumpărăm din lucrurile pe care eu le numesc „mofturi”.
Sunt mofturi pentru că poți trăi perfect și fără ele: mobilă living (hai să fim serioși că am putea supraviețui și fără), bibliotecă, raft pentru flori, birou, cuier, etc. Mici mărunțișuri care ne fac viața mai ușoară, mai comodă și care aduc un plus, dar nu sunt absolut necesare.
2. Alocarea unor sume mai mari pentru lucrurile cu adevărat importante pe care știam de la început că nu le voi schimba foarte curând:
- Electrocasnicele mari – frigider, mașină de spălat, cuptor, televizor – acestea au fost unele dintre cele mai costisitoare lucruri pentru că, din punctul meu de vedere sunt cele pe care le-am luat pe un termen lung. Adică nu plănuiesc să schimb frigiderul în fiecare an așa că am considerat că merită să alocăm cel mai mare buget pentru această categorie. Și nu vă gândiți că am luat cele mai scumpe produse, pentru că de cele mai multe ori scump nu e sinonim cu bun. La capitolul acesta Domnul Soț a fost cel care s-a uitat la specificații tehnice iar eu am ales doar din punct de vedere estetic. Știam că vreau un frigider gri mat, dar Domnul Soț a venit cu variantele care erau cele mai ok din punct de vedere al raportului calitate-preț. Desigur că am pândit și reducerile și am făcut tot felul de comparații de prețuri pe mai multe site-uri astfel încât să ne asigurăm că plătim cel mai bun preț pentru produsul respectiv, la momentul respectiv.
- Salteaua de pat din dormitor – din start am decis că salteaua de pat trebuie să fie una calitativă pentru că e foarte important să ne odihnim bine în fiecare noapte. Astfel, am ales o saltea care nu a avut un preț mic, dar am primit o garanție de 25 de ani la ea, așa că… dacă împart prețul la câte nopți ar trebui să dormim bine în ea, eu cred că am făcut o afacere bună cumpărând-o. Salteaua e cel mai important obiect din dormitor. Nu contează cadrul patului sau dimensiunea dulapului dacă nu reușești să te odihnești bine.
3. Nu investim mulți bani în lemne.
Adică în mobilier. Mie mi se pare exagerat de mult să dau peste 1000 euro pe o mobilă de dormitor care nu face absolut nimic în afară de a ocupa loc și de a aduna praf. Hainele stau la fel de bine într-un dulap de 1000 de lei cum stau și într-unul de 1000 euro, credeți-mă. Ah, și mi s-ar fi părut foarte amuzant să-mi țin hainele mele de la second hand și cine știe ce alte magazine ieftine într-un dulap de cine știe câte sute de euro. E absurd și mi se pare penibil.
Așadar, atunci când am ales mobilierul, atât pentru dormitor, cât și pentru living ne-am dus pe un buget cât de mic s-a putut. Am ales mobilerul astfel încât să fie cât mai bun ca preț, să se potrivească dimensiunilor camerei și să arate bine. Nu am luat cea mai ieftină mobilă de pe piață, pentru că, desigur e nevoie de o oarecare calitate, dar am alocat cel mai mic buget pentru asta. Dacă vă zic că mobila noastră din living a costat 1000 de lei cu tot cu montaj, mă credeți? 1000 de lei, pentru mine e o sumă rezonabilă.
4. Nu aruncăm banii pe lucruri inutile
Așadar, la noi în casă nu exită covoare. Nu am vrut să-mi dau de lucru aiurea așa că am renunțat la această idee. Nu am vrut să văd cum se adună păr și praf în ele. Nici nu vreau să mă gândesc cum ar fi un covor la noi în living unde zboară părul din Thor de fiecare data când se scutură.
Perdelele sunt, din nou, un lucru inutil. Nu am renunțat la ele, dar nu am investit sume mari în ele. Prefer să-mi cumpăr perdele de la Jumbo, Pepco sau second hand unde de multe ori găsesc modele mult mai frumoase decât tipicele perdele de Pașcani…. Știți voi la ce mă refer. Să dau sute de lei pe niște cârpe care atârnă la geam? Nu, merci. Prefer să-I cheltui pe altceva.
5. Nu ne grăbim!
Am luat lucrurile cu calm și nici în ziua de azi nu e gata #AntonResidence pentru că mereu mai apare ceva și mereu mai vreau să schimb ceva. Mai trebuie să ne luăm o masă nouă în bucătărie, niște rafturi, un pantofar, luuuuustre în toată casa… și câte și mai câte. Dar le luăm ușor… pândim reduceri, ne gândim foarte bine înainte dacă lucrul x chiar trebuie introdus pe lista de cheltuieli în luna respectivă sau poate să mai aștepte. Până la pensie avem tot timpul din lume să tot mobilăm și să facem modificări prin casă. Și sunt sigură că nici după pensie nu o să ne oprim pentru că mereu mai apare ceva.
Dacă sunteți și voi în proces de mobilare al unei case sper să vă fie util acest articol și vă urez multă răbdare! 🙂
Later edit: Când am scris articolul ăsta bebe încă nu era în plan (vă dați seama de când zace în ciorne?) așa că nici nu ne gândeam la lucrurile care trebuie cumpărate pentru camera copilului: pătuț, dulap… acum s-au adăugat și acestea pe listă și au urcat destul de sus în topul priorităților pentru că timpul trece repede și mâine-poimâine ne trezim că nu suntem gata tu toate pregătirile pentru venirea lui 😀