Acum câteva zile am terminat cartea Unorthodox: The Scandalous Rejection of My Hasidic Roots de Deborah Feldman. Am ascultat-o în format audiobook pe audible.com și mi-a plăcut suuuuper mult toată experiența. E primul audiobook pe care îl termin și toată experiența mi s-a părut super faină. În timp ce ascultam făceam mâncare, curățenie sau pur și simplu stăteam în pat cu ochii închiși purtată într-o lume total necunoscută mie și total „altfel”.
Unorthodox: The Scandalous Rejection of My Hasidic Roots de Deborah Feldman este o carte care se încadrează în categoria de memorii sau autobiografii pentru că prezintă povestea de viață a autoarei. Aceasta a fost născută și crescută într-o comunitate de evrei ultra-ortodocsi din Williamsburg, Brooklyn. Cartea prezintă această comunitate numită Satmar cu toate tradițiile și obiceiurile ei ultra-religioase.
![](https://andrela.ro/wp-content/uploads/2020/05/12ask-watching1-mediumSquareAt3X-729x486-1586795182.jpg)
Unorthodox – povestea unei lumi despre care nu știam că există
Esty, personajul pricipal al cărții a fost crescută de bunicii ei, supraviețuitori ai Holocaustului, deoarece mama acesteia a fost dată afară din comunitate pentru că „arăta și se comporta ca un băiat”, adică avea altă orientare sexuală, fiind lesbiană, iar tatăl ei este descris în carte ca fiind nebun, alcoolic și oarecum retardat mintal.
Viața lui Esty nu a fost cu nimic diferită de a celorlalte fete de vârsta ei: obligată să se mărite la o vârstă fragedă (14-15 ani), cu un băiat ales de familie, să fie supusă soțului și principalul ei scop pe pământ era să aducă pe lume moștenitori pentru familia sa. Toate femeile aveau acest scop suprem, pentru a echilibra balanța, in ideea în care în lagărele naziste au murit peste 6 milioane de evrei, această comunitate își propunea, într-un fel, să egaleze acest număr prin nașteri.
![](https://andrela.ro/wp-content/uploads/2020/05/netflixbride-1024x684.jpg)
Autoarea descrie foarte explicit o mulțime de tradiții care țineau de nuntă, de „acea perioadă a lunii” în care femeile erau privite ca ceva total interzis, murdar, iar bărbații lor nici nu le atingeau și nu dormeau în același pat cu ele. Povestește despre cum nu aveau voie să citească, să cânte sau să danseze. Din exterior, această comunitate pare extrem de închisă la minte și foarte strictă. Gândiți-vă doar că la vârsta la care se măritau, fetele nici măcar nu știau că ele au vagin, iar înainte de nuntă venea o doamnă la ele acasă să le învețe ce trebuie să facă în noaptea nunții pentru a putea rămâne însărcinate. Teoretic, evident. Practic, erau puse în fața faptului împlinit în noaptea nunții.
Povestea asta îți dă fiori
Te lasă cu o mulțime de semne de întrebare. Cum e posibil ca în 2009 (pentru că atunci se petrece acțiunea) oamenii să trăiască așa? Cum să nu ai voie să citești? Cum să nu ai voie să porți pantaloni? Cum să fii obligată să te razi în cap și să porți perucă după ce te măriți? Cum să le fie interzis bărbaților să vadă părul femeilor? Cum să nu ai voie să cânți? Cum să fii obligată să faci copii când tu nici măcar nu îți cunoști corpul?
![](https://andrela.ro/wp-content/uploads/2020/05/3dadc1f1badfdb4915161511bb5e45074cba3f48d905e265fbcb9d0e8b37652e-1024x574.jpeg)
Da, toate lucrurile astea se întâmplau, și probabil se întâmplă într-un cartier din Brooklyn, New York și în multe alte locuri unde trăiesc astfel de oameni. Nu vreau să vă dau spoilere în legătură cu această carte, dar vă pot spune că toată povestea este cronologică și este prezentată ca un drum inițiatic, dacă vreți. Ca o aventură a lui Esty, ca o călătorie a ei spre libertate, spre o altă lume. Acest lucru reiese și din titlu: The Scandalous Rejection of My Hasidic Roots care ar putea fi tradus ca Respingerea scandaloasă a rădăcinilor mele hasidice.
Unorthodox: The Scandalous Rejection of My Hasidic Roots
Esty afirmă încă de la început că ea nu este ca celelalte fete, că este „altfel” și acest lucru reiese din toate întrebările pe care și le pune în legătură cu lumea, cu religia și cu ceea ce o înconjoară. Nu este ghidată orbește de tradițiile cu care a fost crescută pentru că are curajul să gândească altfel. Chiar dacă acceptă să se mărite și să rămână însărcinată, conform tradiției, știe că ceva e greșit și caută o cale de scăpare.
Nu vă spun mai multe despre carte, pentru că aș strica farmecul. Mie mi-a plăcut enorm de mult și i-am dat 5 stele din 5 pe GoodReads.
Din păcate, încă n-am găsit varianta în română a cărții, dar dacă vreți puteți să o ascultați pe audible așa cum am făcut eu, sau o găsiți varianta fizică în engleză, pe elefant.
Și în încheriere, vă mai spun ceva: pe Netflix este o mini-serie de 4 episoade bazate pe această poveste. E genial și filmul, chiar dacă sunt câteva diferențe, între el și carte. Filmul sare peste anumite scene care mie mi s-au părut incredibile, în carte. Prezintă povestea un pic mai comercial și mai ușor de digerat pentru public. În carte, povestea este cronologică, în timp ce filmul este prezentat în două planuri care se tot întrepătrund. Ce mișto la film e fapul că este în limba idiș, limba nativă a evreilor din comunitatea respectivă. Acest lucru parcă pune povestea într-o altă lumină.
Oricum, dacă nu vreți să citiți acum cartea, vă recomand din suflet și filmul. Este la fel de interesant și la fel de captivant. Și pe cât este de șocantă toată povestea, pe atât este de interesantă și de utilă pentru noi toți. De ce? Pentru că după ce vezi un astfel de film înveți să apreciezi un pic mai tare ceea ce ai și ceea ce poți face și-ți dai seama câte privilegii ai în viața asta. Privilegii pe care nici nu le luai în calcul până acum ca fiind atât de wow.
Dacă v-am captat un pic atenția, vă încurajez să citiți cartea sau să vedeți filmul și să-mi spuneți și mie părerile voastre. Abia aștept!
Suna bine. Pe lista cu ele :*