Am început anul 2022 cu un zvâc tare fain de a citi și a scrie. Așa că mi-am propus să scriu în fiecare lună despre cărțile citite. Așa, ca să combin zvâcurile astea două 😄. Așadar, în ultima zi din fiecare lună (sper că) voi posta un articol despre cărțile pe care le-am terminat de citit în luna respectivă. Un wrap up cum ar zice cititorii.
Articolele din această serie (#MonthlyReads) aș vrea să fie scurte și cuprinzătoare. Să nu intru prea mult în detalii despre cărțile citite pentru că aș vrea să continui să scriu și articole din categoria #AndrelaCitește așa cum am scris și până acum. Adică articole mai lungi, mai detaliate în care să-mi pot spune, pe larg, părerea despre o carte. Dintre cărțile citite în fiecare lună voi alege și unele cărora le voi scrie recenzii separate, asta dacă merită, desigur. Așadar, să nu ne mai lungim aiurea…
Cărțile citite în luna ianuarie sunt:
- 50 de idei pe care trebuie sa le cunosti. Psihologie – Adrian Furnham ⭐⭐/5
- Darul fricii. Cum ne apără intuiţia de violenţă – Gavin de Becker ⭐⭐⭐⭐/5
- Cum vorbesc câinii. Ghid pentru decodificarea limbajului canin – Aline Alexander Newman & Gary Weitzman ⭐⭐⭐/5
- Daring Greatly: How the Courage to Be Vulnerable Transforms the Way We Live, Love, Parent, and Lead – Brené Brown ⭐⭐⭐⭐⭐/5
- Mica Enciclopedie Lykke. În căutarea celor mai fericiți oameni din lume – Meik Wiking ⭐⭐⭐⭐⭐/5
Sunt 5 la număr. Ceea ce mi se pare wow! N-am mai citit atâtea cărți într-o lună… nici nu-mi mai amintesc ultima performanță de genul ăsta.
Unii ar putea spune că am trișat un pic și că 2 dintre ele le-am început în 2021. Da, așa e. Darul fricii și 50 de idei pe care trebuie sa le cunosti. Psihologie le-am început anul trecut. Am tras muuuult timp de ele să le termin și iată că am reușit abia în 2022. N-aș putea spune că am trișat foaaarte mult pentru că nu citisem nici jumătate din ele în 2021, așa că… e ok.
Hai să le luăm pe rând și să vă spun 2-3 cuvinte despre fiecare.
50 de idei pe care trebuie sa le cunosti. Psihologie – Adrian Furnham ⭐⭐/5
O carte a cărui titlu m-a atras din prima și am început să o citesc cu așteptări prea mari. Cartea e structurată foarte fain, sunt luați 50 de termeni din psihologie și explicați pe înțelesul tururor. Termenii aleși sunt foarte faini și chiar cred că toată lumea ar trebui să știe ce înseamnă aceștia. De exemplu: Efectul Placebo, dislexia, delirul sunt doar câțiva dintre termenii explicați. Problema mea e că nu sunt explicați chiar pe înțelesul tuturor. M-ar fi bucurat și mi-ar fi plăcut mai mult să fie așa… dar mulți dintre termeni sunt definiți tot într-un limbaj destul de academic și parcurgerea cărții e destul de greoaie. Cel puțin, pentru mine așa a fost. De asta m-am și chinuit atâta amar de vreme să o termin…
I-am dat doar 2 stele pentru că mi s-a părut greu de citit, n-am rămas cu mare lucru din cuprinsul ei și nu cred că-s eu cea mai bătută în cap persoană astfel încât să nu fiu în stare să îmi înfășor mintea în jurul ei, cum ar zice englezul. Mda. Deci, repet, era mult mai faină dacă termenii erau explicați pe șleau cu exemple din viața reală nu neapărat din studii și laboratoare… doar zic.
Darul fricii. Cum ne apără intuiţia de violenţă – Gavin de Becker ⭐⭐⭐⭐/5
O carte despre care nu știam nimic dar la care m-a atras din nou titlul.
Nici asta nu e cea mai ușoară lectură. Spre deosebire de prima carte, aceasta e scrisă într-un limbaj lejer, pe care-l poate înțelege oricine, doar că informația e mai greoaie. De fapt, nu informația, ci substraturile… Se vorbește despre frică, despre traume, despre cât de tare ne afectează acestea și despre cum putem depăși momentele grele și cum putem face diferența dintre intuiție și frică… e foarte mișto ca idee. Dar cred că poate fi un trigger puternic pentru cei care au trecut prin momente/traume asemănătoare cu cele descrise. Nu e ușor să citești despre frică atunci când firica e cel mai mare dușman al tău. O recomand, dar vă zic că nu e o lectură ușoară, de weekend. E o carte care trebuie citită, rumegată și înțeleasă.
Cum vorbesc câinii. Ghid pentru decodificarea limbajului canin – Aline Alexander Newman & Gary Weitzman ⭐⭐⭐/5
Anul trecut când l-am adus pe Thor acasă am intrat în „febra mămicilor” (de căței) și am început să cumpăr chestii cu și despre căței. Așa am cumpărat și cartea asta. Nu-i ca și când aveam vreo așteptare de la ea. Nu mă așteptam să încep să latru după ce o citesc sau să-l învăț pe Thor să vorbească…
E drăguțică și stupidă în același timp. E pliiină de poze faine cu căței de toate rasele și nerasele și tare m-am bucurat să văd și poze cu Malinois (că deh, ăștia nu-s câini de companie după părerea unora). Am citit-o într-o zi, atât e de ușoară. Se vorbește despre… câini (doooh!) și despre felul cum comunică ei cu noi. Felul în care dau din coadă, felul în care latră și de ce își miros fundurile atunci când se întâlnesc.
Cartea asta nu promite să aducă vreo schimbare în lume dar pentru cineva care nu știe absolut nimic despre câini e utilă. Dacă nu știi ce înseamnă când un câine mârâie și se uită urât la tine, cartea asta te poate ajuta. În rest, e doar o lectură plăcută, amuzantă pe alocuri (am râs copios la unele faze) și cred că ar fi foarte utilă pentru copii.
Chiar o recomand tuturor copiilor care vor să afle mai multe despre felul în care ne vorbesc cățeii. Și dacă n-au un cățel, poate citind cartea asta îi vor convinge pe părinți să ia unul. Măcar pentru curiozități și pentru pozele cu diferitele rase de câini și tot e utilă cartea asta.
Daring Greatly: How the Courage to Be Vulnerable Transforms the Way We Live, Love, Parent, and Lead – Brené Brown ⭐⭐⭐⭐⭐/5
Prima carte citită pe kindle anul ăsta a primit de la mine 5/5 steluțe. Am refuzat să citesc cartea asta până acum pentru că era prea mare nebunia în jurul ei. Și dacă mă urmăriți de ceva timp știți deja că eu nu prea citesc ce e la modă acum. Eu citesc după ce trece moda. Așa am ajuns la Daring Greatly (tradusă în română cu titlul de Curajul de a fi vulnerabil) de Brené Brown.
O carte extrem de frumoasă, de sensibilă și de plină de lecții de viață. O carte care te face să te gândești la cine ești și cine vrei să fii. Cartea asta se bagă în ele mai adânci camere ale sufletului tău și-ți scoate de acolo amintiri nu prea plăcute și te învață să le accepți. Să te accepți. Să te iubești cu defecte, cu toată rușinea și umilința pe care ai simțit-o vreodată, cu toate dezamăgirile și momentele grele prin care ai trecut. Cartea asta e pansament pentru suflet și cred că oricine ar trebui să o citească măcar o dată în viață. Din nou, o carte care nu vrea să schimbe lumea, o carte care nu-ți spune ceva nou și nemaiauzit. E o carte care vorbește despre tine și te face să te uiți la tine din altă perspectivă și să îți dai seama cât de importante sunt toate sentimentele pe care le ai și cât de important e să înveți să le accepți.
Mica Enciclopedie Lykke. În căutarea celor mai fericiți oameni din lume – Meik Wiking ⭐⭐⭐⭐⭐/5
Iaaar o carte în jurul căreia a fost mare zarvă și eu am ocolit-o ca să o citesc abia acum. Am împrumutat-o de la Bookster și mă bucur că am citit-o. Pe lângă faptul că e superbă din punct de vedere estetic are și un conținut interesant. Vorbește despre stilul de viață al danezilor și încearcă să ne explice de ce oamenii ăștia sunt așa de fericiți. Sunt prezentate, pe scurt, exemple din viața danezilor și felul în care se raportează ei la bani, relații interumane, sănătate, comunicare, etc. E foarte interesant să vezi și o altă perspectivă și te face să te întrebi cum de unii oameni pot trăi așa? O fi bine, o fi rău…? Voi ați putea să vă plătiți fericiți impozitele la stat știind că sunt unele dintre cele mai mari impozite din europa (dacă îmi aduc eu bine aminte)? Sau ați putea să aveți grijă de o grădină de legume comună împreună cu vecinii de bloc? Danezii pot. Și sunt cei mai fericiți oameni din lume. Noi?
Acestea sunt cele 5 cărți citite în ianuarie. Încă nu m-am hotărât dacă să scriu un articol mai detaliat despre una dintre ele…dar mă mai gândesc. Voi ce ați citit luna asta? Ați intrat cu chef de lectură în 2022? Hai să povestim în comentarii.