Cărțile Verii 2020

Vă spuneam în articolul trecut că în ultima perioadă n-am făcut nimic notabil, dar am citit mult. În sensul ăsta am tot avut câte un zvâc de a scrie recenzii pe blog, dar îmi trecea repede, așa că am rămas în urmă la capitolul ăsta. Bate vântul pe la #AndrelaCitește și pe tot blogul, de altfel, dar, încet-încet, revin.

Pentru ca să nu vă bombardez cu o groază de articole despre cărți, în perioada următoare, m-am gândit să recuperez puțin din timpul pierdut și să vă povestesc despre ce-am citit vara asta. Ținând cont că Bunica mi-a zis să-ți spun că-i pare rău a fost ultima carte pe care am citit-o în luna mai și am apucat să scriu despre ea, merge la fix ideea mea de a vă prezenta 2-3 idei despre cărțile pe care le-am citit în vara asta. Fără prea multe artificii, le iau în ordine cronologică, fix așa cum le-am citit.

Prințesa Bari de Hwang Sok-yong ⭐⭐⭐⭐/5

Când țara o duce rău, cel mai tare suferă copiii…

O carte pe care am primit-o acum muuult timp cadou de ziua mea și care și-a așteptat rândul cumințică. Habar n-aveam despre ce e vorba, că dacă știam mă apucam mai repede de ea. Prințesa Bari este povestea celei de-a șaptea fete a unei familii de oameni obișnuiți din Coreea de Nord a anilor ’90. Practic, pe tot parcursul romanului ni se prezintă viața micuței Bari care începe un fel de drum inițiatic spre maturitate. Ni se prezintă situația, deloc roz din Coreea de Nord și oamenii cu caracterele lor, mai mult sau mai puțin „plăcute”. Foamete, sărăcie, frică, fugă. Viața grea pe care o are și toate întâmplările o împing pe Bari să își părăsească țara natală și să plece spre Londra. Ce se întâmplă acolo aflați voi singurei dacă vi se pare interesantă carte asta. Dacă vă atrag poveștile despre lucruri nu foarte cunoscute, precum Coreea de Nord, atunci cartea asta este pentru voi. Mie mi-a plăcut pentru simplul fapt că e altceva, acțiunea se petrece altundeva și pur și simplu te captivează.

Maestrul și Margareta de Mihail Bulgakov ⭐⭐⭐/5

Şi ce s-ar fi făcut binele tău dacă n-ar fi existat răul, şi cum ar fi arătat pământul văduvit de umbre? Căci umbrele vin de la lucruri şi oameni.

Sinceră să fiu, cartea asta am citit-o doar pentru că e atât de prezentă pe toate listele de must read încât am zis că e musai să-i dau și eu o șansă. Nu pot să zic că m-a dat pe spate, dar nici că nu mi-a plăcut. A fost, din nou, ca și în cazul Prințesei Bari, o lectură „altfel”. Pe cât a fost de ciudățică pe atât de faină. La momentul la care am citit-o am început pe Instagram o serie de #InstaRecenzii unde am decis că voi scrie câteva cuvinte despre cărțile cărora nu le voi dedica un întreg articol pe blog. Vă las mai jos postarea, iar dacă nu mă urmăriți deja pe Instagram, vă invit să o faceți (@andrela_ro) că-mi dau silința să postez chestii faine ?.

Exerciții de echilibru de Tudor Chirilă ⭐⭐⭐/5

Până la urmă, cine suntem noi să ne anulăm propriile vise?

Mi-a plăcut și nu mi-a plăcut. Au fost capitole pe care le-am devorat și capitole peste care îmi venea să sar că muream de plictiseală citindu-le. Mi-a mai picat în mâini de câteva ori cartea asta dar nu m-a prins niciodată până anul ăsta. E o carte faină, așa, pers ansambul, dar cred că trebuie citită la momentul oportun. Trebuie să fii în „filmul ăla” ca să o înțelegi 100%. Eu nu cred că am fost și nici nu voi fi vreodată în filmul ăla și tocmai de aia am avut așa o relație de love-hate și până la urmă i-am dat 3 stele din 5 pe Goodreads. Nu i-am făcut o #InstaRecenzie, dar i-am dedicat o postare în perioada în care o citeam. Ah, și uitasem să vă spun că am citit-o pe Kindle și asta e o mare realizare pentru mine ?.

Printre tonuri cenușii de Ruta Sepetys ⭐⭐⭐⭐⭐/5

V-ați întrebat vreodată cât valorează o viață de om? În dimineața aceea, viața fratelui meu a valorat cât un ceas de buzunar.

Cartea asta mi-a plăcut foaaarte, foarte mult. Din nou, o lectură despre „altceva”. Am mai citit până acum cărți despre lagăre și deportări, dar asta e cu totul și cu totul diferită. Acțiunea se petrece în Lituania anilor ’40, când rușii s-au gândit să trimită o mulțime de oameni (majoritatea intelectuali, care se puteau ridica împotriva conducerii) în Siberia. Vă spun doar că toată povestea e narată din punctul de vedere al Linei, o adolescetă de 15 ani. Vă dați seama cam în ce hal te rupe povestea și cât e de dramatică, nu? E supeeerbă povestea. E plină de iubire, de compasiune, de speranță și toate astea într-o lume în care nimic nu mai pare să fie bine. Acestei cărți i-am dedicat o #InstaRecenzie pentru că nu-mi găseam motivația de a scrie, nu pentru că nu aș fi avut ce scrie. Pot spune că e una dintre cele mai faine cărți pe care le-am citit anul ăsta.

De ce bărbații au nevoie de sex, iar femeile de dragoste de Allan & Barbara Pease ⭐⭐⭐⭐⭐/5

Indiferent de vârsta biologică, ori de câte ori ne îndrăgostim devenim adolescenți.

Cartea asta a primit 5 stele din 5 pentru că a fost amuzantă și interesantă în același timp. Ni se explică despre diferențele dintre femei și bărbați atunci când vine vorba de dragoste, sex, și în general, relații. Totul e expus cu argumente bazate pe studii amănunțite și e foaaarte interesant să vezi cât suntem de diferiți, nu doar din punct de vedere fizic, ci și mental, ba chiar la nivel de celule și circuite din creier. Cartea e concentrată în jurul ideii de dragoste vs sex și e explicat pe înțelesul tuturor de ce bărbații și femeile văd lucrurile astea atât de diferit. Nu e ca și când dacă citești cartea asta vei pune coada la prună, dar vei afla niște lucruri foarte interesante și te va face să vezi lucrurile și din perspectiva celuilalt. Eu recomand cu căldură cartea asta oricări om care a avut o relație, care are deja una sau care plnuiește să abiă una în viitor. O recomand chiar ci celor care nu-și doresc o relație pentru că e interesantă și pentru ei (se vorbește și despre ei în carte). Practic, o recomand tuturor!

Cam atât am citit vara asta. 5 cărți care mi-au făcut vara mai faină și m-au făcut să mai uit din problemele cotidiene, care în ultimul timp par să nu mă mai lase în pace. În concluzie, sper să vă placă și să vă stârnească curiozitatea articolul ăsta. Dacă ați citit și voi cărțile de mai sus, sau dacă plănuiți să le citiți scrieți-mi în comentarii că tare mi-ar plăcea să povestim mai multe despre ele.

Dacă sunteți pasionați de lectură și vă plac discuțiile legate de cărți vă invit să mă urmăriți pe Goodreads, pe Instagram (@andrela_ro), pentru că postez destul de des despre cărți și să vă abonați pe mail la blog pentru a nu pierde nici un articol din seria #AndrelaCitește.

Voi ce-ați citit vara asta?

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns