Bănuiesc că nu mai e o supriză pentru nimeni faptul că iubesc să citesc. Mi-am dezvoltat pasiunea pentru lectură destul de târziu (și am scris deja despre asta aici), dar asta nu înseamnă că n-am citit tot ce mi-a picat în mână din momentul în care mi-am dat seama cât de mult bine îmi face cititul. Simt că n-am destul timp la dispoziție să citesc toate cărțile pe care le-am strâns de-a lungul anilor pe listele mele de tip to be read sau wishlist. Am atâtea cărți de n-am pe unde să le mai pun prin casă și de asta mă tot abțin să cumpăr. Acum aproape 4 ani încercam să mă conving că „dacă aș avea un Kindle n-aș mai cumpăra atâtea cărți”. Am subliniat cuvântul „încercam” pentru că azi, vă pot spune cu mâna pe inimă că deținerea unui Kindle nu reduce nevoia acută de a cumpăra cărți!

Kindle vs cărți

O luptă care din punctul meu de vedere este câștigată detașat de către cărțile tradiționale, din hârtie. Acum 4 ani când mi-am luat Kindle-ul (cadou de ziua mea) m-am gândit că mă va ajuta să nu mai dau banii pe cărți care sfârșesc prin a aduna praf pe un raft dintr-o bibliotecă (pe care încă nu o am). M-am înșelat amarnic. Am fost încântată de cât de multe cărți poate conține un dispozitiv atât de mic, de cât e de ușor de cărat în geantă, de luat în călătorii și cât e de ușor să citesc în tramvai, chiar și atunci când e aglomerat. Entuziasmul ăsta n-a ținut mult pentru că a început să-mi fie dor să dau pagina, să simt mirosul cărții și textura paginii.

De 4 ani de când am Kindle-ul nu cred că am citit 10 cărți pe el

Și problema nu e la el, ci la mine. El e minunat dar îmi e greu să citesc pe el. Nu că ar fi incomod sau ceva. Ba, din contră. Dar poate că m-am obișnuit eu prea tare cu cărțile normale și îmi e greu să mă obișnuiesc cu el. Găsesc tot felul de scuze: ba n-am cartea aia pe care o vreau, ba e fontul prea mic, ba nu mai are baterie (chit că bateria aia pare că nu se termină niciodată, atât de mult ține).

Ce-mi lipsește atunci când folosesc Kindle-ul?

  • datul paginii
  • mirosul cărții (clișeic, nu?)
  • faptul că văd cum se duc paginile și mă apropii de sfârșitul cărții (chiar dacă pe Kindle arată că am citi x% dintr-o carte… nu mă ajută prea tare. Nu e același lucru.)
  • felul în care mă simt când văd cartea pe noptieră (da, poate că-s eu nebună, dar sunt sigură că sunt oameni care înțeleg ce spun. Seara, când merg în dormitor și văd că mă așteaptă o carte pe noptieră mă simt într-un anume fel…)

Știu oameni care citesc pe laptop, pe tabletă sau chiar pe telefon

Pentru mine, oricare dintre cele 3 variante este un chin. Ok, pot citi articole, dar cărți în nici un caz. În primul rând îmi obosesc ochii foarte tare și cu astigmatismul meu îmi e foarte greu să focalizez literele pe fundaluri deschise la culoare. Așadar, nu pot citi never-ever o carte întreagă pe astfel de dispozitive. În acest sens, Kindle-ul este de mare ajutor pentru că are doar o lumină de background, nu reflectă lumina și e foarte, foarte comod pentru ochii mei (oricum vai de capul lor). Practic, paginile unei cărți de pe Kindle e foarte, foarte asemănătoare cu pagina unei cărți obișnuite.

Aș vrea să citesc minim 10 cărți de pe Kindle anul ăsta

Nu știu dacă o să-mi iasă șmecheria asta, dar încerc. De la începutul anului până acum am citit deja 2 și am început-o pe a treia. Sper să citesc cât mai multe pentru că am găsit câteva cărți foarte faine în format pdf. și ar fi păcat să nu profit de treaba asta. În momentul de față citesc Exerciții de echilibru a lui Tudor Chirilă și pot spune că e genul perfect de carte pe care să-l citești pe Kindle. Are povestioare scurte, așa că o citesc atunci când n-am chef să citesc altceva. Mai exact, în zilele alea în care ori citesc o carte prea greoaie și am nevoie de o pauză, ori în zilele când nu știu ce să mai citesc . Momentan, nu pot spune că m-a dat pe spate această carte, ținând cont de câtă nebunie a fost atunci când a apărut, dar poate până la final îmi schimb părerea. Momentan am citit abia 12% din ea ?.

O concluzie?

Păi, după cum am mai spus, în lupta Kindle vs cărți, din punctul meu de vedere câștigă cărțile. Dar asta e o părere subiectivă bazată pe argumente emoționale. Că dacă m-aș lua după argumentele raționale (dimensiune, volum, greutate, etc) e clar că povestea ar fi alta. Așadar, aș putea spune că un Kindle e foarte util și foarte comod, dar dacă ar fi să aleg între 10 cărți și un Kindle, în orice moment aș alege cele 10 cărți.

Tu ce ai alege? Cele 10 cărți sau Kindle-ul?

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns