V-am povestit deja despre perioada mea cenușie în care nu am pus mâna pe nici o carte. De fapt, nu am pus mâna pe nimic, nu am făcut nimic, dar despre asta puteți citi în articolul ăsta.

Ținând cont că e vară și concediile bat pe la uși, m-am gândit să vă recomand o carte ușurică pe care eu am citit-o în 3 sau 4 zile.

Totul a început cu un video de pe Youtube, și mai exact, ăsta:

Mi l-a arătat Domnul P. într-o seară în care simțeam că am ajuns la fundul paharului și am început să mă descarc. M-am uitat la video și mi-am dat seama că mă regăsesc în ceea ce spune femeia asta așa că m-am gândit că dacă în 20 de minute mi-a putut acapara atenția așa ușor, cu siguranță voi fi mai mult decât fascinată de cartea scrisă de ea.

Regula de 5 secunde | #5secondrule

Am cumpărat cartea asta fără să citesc nimic despre ea, fără să primesc o recomandare. O văzusem de mai multe ori în librării dar nu mi-a atras niciodată atenția. Probabil nu era încă momentul meu să o citesc.

Am început să citesc această carte având așteptări prea mari

M-am gândit că dacă videoclipul respectiv m-a făcut să realizez anumite lucruri, cartea trebuie să fie ceva WOW. Ei bine, n-a fost chiar așa.

Cam toate ideile din video respectiv sunt transpuse și în cuprinsul cărții. Nu am aflat nimic nou din cuprinsul cărții, doar am văzut unele idei expuse un pic mai pe larg și mai sistematizat, cu foarte, foarte, foarte multe exemple și testimoniale de la oamenii cărora #5secondrule le-a schimbat viața.

Un discurs transpus în forma unei cărți

Asta am simțit eu că citesc. Limbajul e unul extrem de simplu și pare că autoarea vorbește liber cu cititorul fără a încerca expresii elevate sau construcții sintactice foarte complicate.

E ceva de genul:

Bă, fii atent aici! Fă așa că așa am făcut și eu și m-a ajutat. Și uite că l-a ajutat și pe X și pe Y și chiar funcționează. Dacă nu crezi, încearcă tu, să vezi cum e și apoi scrie-mi să îmi povestești.

Nu pot spune că m-a răscolit în vreun fel cartea asta. Întradevăr subiectul e unul destul de interesant și cred că a picat la momentul potrivit în mâinile mele. În alte circumstanțe probabil că m-ar fi enervat genul ăsta de abordare despre schimbări minune pe care trebuie să le faci pentru ca viața ta să fie fix așa cum vrei tu.

Photo by Sonja Langford on Unsplash

#5secondrule

Pe scurt se traduce prin fapul că trebuie să îți asculți instinctul și atunci când un gând îți traversează mintea să iei atitudine și să te pui în mișcare în primele 5 secunde.

Ca să înțelegeți mai bine, e vorba despre momentele alea în care ne gândim: „Pfff, parcă m-am îngrășat. Ar trebui să fac niște experciții…” În momentul ăla ar trebui să numeri 5-4-3-2-1 și să te ridici de pe canapea și să te apuci de exerciții pentru că altfel, creierul tău încearcă să te protejeze, ținându-te în zona ta de confort și îți șoptește „Laaasă, bine că ești sănătoasă. Îs alții și mai grași ca tine și-s fericiți. Hai să mai vedem un episod din serial!”

Și așa practic, se duce de râpă orice intenție bună, orice gând care s-ar putea să te ajute să faci o schimbare. Treaba asta se aplică și atunci când vrei să deschizi un business, să te înscri la un curs sau orice chestii care te scot din zona ta de confort.

În carte, ideea asta e argumentată cu studii și statistici pe care le-a făcut tanti Mel Robbins pentru a înțelege exact ce se întâmplă în capul nostru atunci când suntem la un pas diferență față de o schimbare din viața noastră.

Sinceră să fiu, #5secondrule chiar funcționează

Așa m-am apucat azi de scris articolul ăsta. De vreo 2 zile tot zic că-l scriu dar nu m-am organizat destul de bine. Azi, stând afară în curte, m-am gândit: „Parcă m-aș apuca de scris articolul ăla…” și imediat mi-am ridicat fundul de pe scaun, am intrat în casă și am începtu să scriu. N-am mai stat să mă gândesc, nu i-am dat voie creierului să găsească din nou scuze ca să mă facă să amân chestia asta.

Aplic regula asta și dimineața când vreau să mă ridic din pat

Când îmi trece prin minte: „Ar fi cazul să mă ridic să-mi fac o cafea” imediat mă ridic și nu mai stau la discuții eu cu mine, pentru că altfel, fac ce am făcut și azi când m-am trezit la 10 și până la 12 am căscat ochii în telefon.

Nu vreau să spun acum că asta e o regulă minune care te schimbă peste noapte. Orice schimbare necesită muncă și un pic de voință.

Degeaba te gândești la ce ar trebui să faci dacă nu te apuci cu adevărat de făcut ceva. Toți știm ce trebuie, sau ce ar trebui să facem, dar de cele mai multe ori nu acționăm în sensul ăsta și rămânem în bula noastră de săpun și după aceea ne mirăm că „nu se schimbă nimic”.

Photo by Allie Smith on Unsplash

Schimbarea vine din noi

Nu avem nevoie de motivație. Avem nevoie de voință și de acțiune. Putem avea toată motivația din lume dacă nu avem chef. Până la urmă ce e motivația? Noi singuri ne motivăm, ne încurajăm să facem lucruri pentru că „ne promitem” anumite lucruri. Corect? Învață să îți păstrezi bursa. Aleargă pentru a putea slăbi. Și lista o puteți completa voi.

În concluzie, consider că această carte merită citită chiar și din curiozitate. E destul de interesant conceptul, și după cum spuneam, cred că funcționează dacă înveți să îți asculți vocea aia interioară care îți spune ce e mai bine pentru tine.

Dacă și voi vă aflați într-o pasă mai proastă sau pur și simplu aveți chef de o lectură ușoară, Regula de 5 secunde de Mel Robbins e super ok.

Și totuși, vă las mai jos și un discurs TED pe care l-a avut duduia asta, că poate nu aveți chef de citit.

Până una alta, ce să zic…

Aveți grijă de voi. Fizic și psihic.

Ne recitim curând.

Andrela

Hello! Eu sunt Andrela.

Bine, numele meu este Andreea Anton (fostă Nastac) și am 29 de ani. Am studiat Comunicare și PR în cadrul Universității de Vest și după 3 ani am ieșit Specialistă în Științele Comunicării, specializată pe Comunicare și PR.

Cuvintele mi-au fost cele mai bune prietene încă din școala generală, dar acum câțiva ani mi-am descoperit o nouă pasiune. Așadar, am decis că vreau să îmbin scrisul cu alte forme de comunicare pentru a putea da viață unor povești.

Andrela.ro reunește două dintre pasiunile mele: scrisul și designul grafic. În ceea ce privește designul grafic sunt încă la început așa că am făcut o pagină de Portofoliu unde-mi expun operele de artă și mai scriu din când în când câte un articol legat de acest domeniu.

În ceea ce privește scrisul, aici pot spune că am experineță. Și nu că mă laud, dar scriu de când mă știu. În școala generală mergeam la olimpiade unde trebuia să scriu compuneri așa că încerc să țin aprinsă flacăra asta a scrisului în sufletul meu.
Pentru mai multe informații, idei, colaborări și recomandări îmi puteți scrie pe email@andrela.ro.

Apreciez enorm faptul că sunteți aici! ❤

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.