[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]Deja nu mai e un mister faptul că planeta asta e pe moarte, sau cel puțin încolo se îndreaptă. Și treaba mai nasoală e că e 100% vina noastră.
Dacă în casă facem curat măcar o dată pe săptămână, în jur nu ne prea uităm. În alte contexte ne interesează ce face capra vecinului, dacă a murit sau nu, dar aparent, când vine vorba de caprele noastre ne doare aproximativ în cont. Nici acolo.
Știați că…
Începând cu anii 1950, în lume au fost produse aproximativ 8,3 miliarde de tone de plastic?
Un milion de sticle de plastic sunt cumpărate în întreaga lume în fiecare minut?
La nivel mondial, în fiecare minut sunt folosite aproximativ 2 milioane de pungi de plastic?
Sursă info: Green-Report.ro
Facem mult rău planetei prin tot consumul de plastic și probabil suntem cu toții conștienți de acest lucru, doar că pare dificil să schimbi ceva. Te gândești că: ce pot să fac eu? Că doar n-am cum să mă duc eu să curăț oceanele mâine…
Da, adevărul e că n-ai cum. Că e departe și poate nu știi să înoți și nici barcă n-ai, dar nu trebuie să mergi să strângi fiecare sticlă/pungă cu mâna din apă… Poți face alte schimbări (în aparență minore) care pot aduce o schimbare mai mare decât ai putea crede.
Nu sunt în măsură să dau sfaturi în ceea ce privește ecologia și salvarea planetei, dar vă pot spune ce încerc eu să fac ca să fac un bine, sau să fac un rău mai mic, dacă pot spune așa…
5 micro-schimbări pe care le poți face și pentru care planeta îți va mulțumi (și la un moment dat vei ajunge să-ți mulțumești tu, ție)
- nu mai cumpăra pungi de plastic de la supermarket sau din orice alt magazin – folosește sacoște din material textil/hârtie. Eu am mereu în geantă o traistă drăguță pe care o folosesc de fiecare dată. În mașină avem 2-3 plase mari de cumpărături, tot din materiale textile, pe care le folosim atunci când facem cumpărăturile babane, pentru casă.
- încearcă să îți iei cafeaua la birou în pahare reutilizabile sau, renunță la capacul de plastic. Eu așa fac. Iau doar paharul de carton și rog persoana care mă serveșe să nu-i mai pună și capac. Mă descurc și fără.
- renunță la plasa cu plase pe care sunt sigură că o ai acasă! Am avut și eu una, dar am început să folosesc fiecare plasă pe post de pungă pentru gunoi sau chestii de genul, astfel că acum mai am doar vreo 2-3 pe care le mai folosesc și refolosec când am nevoie.
- folosește o singură sticlă pentru apă, atunci când ești pe drum. Nu te opri să-ți cumperi o sticlă de fiecare dată când ți-e sete, să o bei și apoi să o arunci. Încearcă să folosești o sticlă de sticlă, sau o sticlă de plastic, dacă vrei, dar refolosește-o cât poți tu de mult.
- ambalează-ți „gustarea” în materiale reciclabile. De exemplu, eu pregătesc și pentru mine și pentru Domnul P. sandwich-uri sau gustărele pe care să le luăm cu noi la birou și le ambalez mereu în staniol sau în pungi de hârtie.
Asta e doar o listă scurtă care nu pare super wow, dar care consider că aduce o schimbare, undeva, la nivel micro, nano… cum vreți voi.
Nu e mare lucru, dar e un început.
Nu vreau să pretind că sunt această mare ecologistă și protectoare a mediului, pentru că o mai dau și eu de gard câteodată și poate nu reciclez gunoiul cum trebuie, sau îmi mai uit trasita acasă și cumpăr câte o plasă, dar important e că ÎNCERC să fac ceva. Încep cu provocarea #PlasticFreeJuly, pentru o lună, că poate așa mă obișnuiesc și îmi formez niște obiceiuri sănătoase și frumoase.
Ceea ce vă încurajez și pe voi să faceți.
Să (ne) facem un bine, zic. Să prelungim durata de viață a planetei pentru că e atât de frumoasă și ar fi păcat să moară tocmai din vina noastră…
În încheiere vă las aici site-ul #PlasticFreeJuly unde găsiți informații despre campania desfășurată la nivel mondial tocmai pe subiectul ăsta: reducerea consumului de plastic. Vă puteți încscrie și voi ca să fiți informați constant despre aceste lucruri și puteți începe să faceți ceva începând chiar de acum!
Ah, și încă ceva: aruncați un ochi pe articolul scris de Ianca pe tema asta. E mult mai documentată și mai experimentată decât mine și vreu să-i mulțumesc pentru inspirația de a scrie aceste rânduri. Dacă nu era articolul ei, poate nici nu aflam de #PlasticFreeJuly.
[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_widget_sidebar sidebar_id=”page-sidebar”][/vc_column][/vc_row]