[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]


Cititul este o activitate pentru care încerc să îmi fac timp cât de des pot. Nu citesc atât de mult pe cât mi-aș dori pentru că, ce să vezi… life happens. Zilele par prea scurte și sunt prea multe lucruri de făcut. Cum ar putea un om normal să muncească, să citească, să se uite la filme, să petreacă timp cu familia, să gătească, să facă ordine prin casă, să bage la spălat să, să să…? Toate astea în mai putin de 24 de ore, pentru că mai trebuie să și dormim.


Ok, sunt lucruri mai importante uneori decât cititul, dar încerc să fac asta de câte ori am ocazia. Citesc în tramvai, în drum spre birou, citesc seara când mă pun în pat și uneori în timpul zilei, în weekend când vreau să mă decontectez un pic și să pun viața pe hold.

Anul ăsta mi-am propus să citesc minim 20 de cărți


E un target pe care vreau să-l ating. Nu sunt multe, dar nici puține, zic eu. Sincer, aș vrea să depășesc cifra asta și în decembrie să trag linie și să fie mai mult de 20, dar vom vedea. Până acum am citit 12 cărți cărora le țin evidența pe contul meu de Goodreads.


Despre câteva v-am povestit deja aici pe blog. Găsiți recenziile în rubrica #AndrelaCitește. Vă spun pe scrut, câte ceva despre fiecare și apoi vă spun și ce am în plan să mai citesc până la sfârșitul anului.

#AndrelaCitește


Așadar, într-o ordine aleatorie, cărțile pe care le-am citit până în momentul de fața sunt:

Amnezii de iarnă de Morogan Maria (Autor alternativ: Salomie Virgil) – Nota: 5/5


I-am dat 5 stele din 5 pentru că la momentul respectiv mi-a plăcut, cu toate că n-am reținut detalii din ea. O carte a cărei acțiune destul de întortocheată se petrece în România. Știu că m-a ținut destul de mult în suspans și că n-a fost deloc previzibil sfârșitul. E o combinație între un roman polițist și un pic de mister. Nu pot spune că aș recomanda-o neapărat, dar mi-a plăcut.

Cronicile unui barbat (Vol. 1) de Silviu Iliuță – Nota: 5/5


Am râs în hohote citind cartea asta. Eu nu prea râd sau plâng atunci când citesc, dar cartea asta a fost mai bună decât multe filme de comedie pe care le-am văzut. Practic, Silviu povestește întâmplări din viața lui cu atâta umor și naturalețe încât e greu să nu te identifici cu personajul. Chiar dacă acțiunea este povestită din perspectiva unui bărbat, e delicioasă și pentru femei. Partea faină e că sunt mai multe planuri narative și cumva, tot umorul și ridicolul unor secvențe se împletește într-un mare fel cu emoția și sensibilitatea din altele. O recomand 100% și abia aștept să citesc și celelalte 2 volume.

Povestea mea de Michelle Obama – Nota: 5/5


Am iubit cartea asta, Cu toate că e destul de stufoasă și m-a speriat la început dimensiunea ei, am citit-o destul de repede. Ceea ce mi-a plăcut cu adevărat la cartea asta a fost faptul că am putut să aflu lucruri pe care altfel nu le-aș fi știut și am putut să văd cumva cum e viața de soție de președinte. Și nu orice președinte, ci președintele Americii. Mi-am pus o mulțime de întrebări citind cartea asta și am realizat că nici viața „celebrităților” nu e atât de roz cum pare. Adică, gândiți-vă puțin că femeia asta nu putea deschide geamurile la Casa Alba ca să aerisească, din motive de securitate. O recomand 100% pentru că e altfel și prezintă lucruri banale, de cele mai multe ori, dar care se află intr-o lume la care noi nu avem acces. Am scris mai multe despre ea aici: #AndrelaCitește – Povestea mea

Începe cu De Ce – de Simon Sinek – Nota: 5/5


Din cartea asta am învățat că orice am face în viață, trebuie prima dată să ne gândim DE CE facem asta și abia apoi să ne gândin CUM și CÂND. Părerea mea, mai pe larg, despre cartea asta găsiți aici: #AndrelaCitește – Începe cu De Ce

Clopotul de sticlă de Sylvia Plath – Nota: 2/5


Am început să citesc cartea asta cu așteptări prea mari și m-a dezamăgit. Ok, sunt prezentate trăirile interioare ale unei femei și toată lupta ei cu sine, dar nu m-a dat pe spate și țin mine că sfârșitul nu mi-a plăcut de loc, pentru că a rămas așa în aer, comparativ cu toată povestea. Poate am citit-o eu la momentul nepotrivit, dar sincer, nu mi-a plăcut…

Creatorii de hituri de Derek Thompson – Nota: 5/5


O carte din care aflăm de ce ne place ceea ce ne place și de ce suntem atrași de anumite lucruri. E foarte interesantă și se citește super ușor. E plină de exemple și explică foarte bine ce se află în spatele publicității, al marilor branduri, al filmelor blockbuster și lista poate continua. Recomand carte asta și orice altă carte de la Editura Publica 🙂

Să nu mă părăsești de Kazuo Ishiguro – Nota: 3/5


Din nou, o carte pe care am început să o citesc având așteptări prea mari. Am pândit-o mult timp prin librării până să o cumpăr, dar în momentul în care am început să o citesc mi-am dat seama că mă va dezamăgi cumva. Pe scurt, e povestea unor copii care sunt crescuți și folosiți pentru transplant de organe către alți oameni. Aceste „clone” își cunosc menirea în viață: aceea de a deveni donatori, dar pe parcursul cărții ni se prezintă aspecte din viața lor intimă și personală. Povestea în sine mi se pare pe cât de tristă și tragică, pe atât de interesantă, dar ceea ce m-a dezamăgit a fost sfârșitul și faptul că la un moment dat părea prea trasă de păr toată treaba. Țin minte că citeam cartea asta în tren, în drum spre țară și un nene mi-a zis că lui i se pare prea tragică și prea tristă și mă întreba cum de o pot citi așa relaxată. Deci nu cred că aș recomanda-o chiar oricui.

Regula de 5 secunde de Mel Robbins – Nota: 4/5


Cartea asta mi-a picat în mână fix în momentul în care aveam nevoie de ea, dar m-a dezamăgit puțin faptul că a fost muuuult prea plină de testimoniale ale oamenilor care au încercat #5secondrule. În rest, puteți citit părerea mea despre această carte aici: #AndrelaCitește – Regula de 5 secunde

Hopul de Seth Godin – Nota: 3/5


O cărțulie de buzunar pe care am citit-o în plimbările mele cu tramvaiul prin oraș. Practic, se vorbește despre cum trebuie să te oprești atunci când simți că nu mai poți și cum să treci peste perioadele grele din viață, indiferent că este vorba despre lucruri personale sau profesionale,

Originile creativității umane de Edward O. Wilson – Nota: 2/5


Cartea asta am primit-o în urma unui giveaway de la Ianca și-i mulțumesc încă o dată. M-am bucurat când am primit-o și am început imediat să o citesc, dar nu a fost deloc cum mă așteptam. A fost destul de greoaie și mi-a fost destul de greu să o termin. Mi-a adus aminte de Sapiens pentru că are o mulțime de referiri la omul preistoric și la trecutul nostru foarte îndepărtat, dar cu toate astea, nu m-a dat pe sapte. Poate a fost un pic prea detaliată și prea „tehnică” pentru un om creativ. Paradoxal, fiind vorba despre creativitate. Poate e vina mea și nu am înțeles-o așa cum trebuie, în ciuda faptului că e o lectură extrem de interesantă, dar deloc…. „creativă”, din punctul meu de vedere.

Arta subtilă a nepăsării de Mark Manson – Nota: 3/5


Nu pot spune că nu mi-a plăcut cartea asta, pentru că aș minți. A fost drăguță și ușor de citit, cu toate că nu m-a dat pe spate. Ok, am înețeles că nu trebuie să ne mai batem capul cu toate prostiile și să acceptăm că se întâmplă și rahaturi în viață, dar nu e ca și când nu știam deja asta. Per total, e o lectură super faină și modul în care e scrisă e fain pentru că ai impresia că autorul vorbește direct cu tine, dar nu e vreo minunăție. Cu toate astea, o recomand, pentru că te ajută să te decontectezi și te face cumva să spui în sinea ta: „bă, da chiar așa e… ia să-mi bag eu picioarele în tot și să-mi văd de viața mea”.

Accidentul de Mihail Sebastian – Nota: 4/5


O carte pe care am cumpărat-o cu 10 lei din Auchan într-un weekend în care am fost cu soacră-mea la cumpărături. Nu știam nimic despre ea dar mi s-a lipit de mână. Am citit-o doar în tramvai, în drum spre lucru pentru că e mică și-mi încăpea perfect în geantă. Mi-a plăcut pentru că a fost o poveste simplă despre viața din Bucureștiul anilor ’30. Faptul că am citit cartea asta în tramvai a fost o coincidență foarte faină ținând cont că acțiunea romanului începe cu Nora care cade din tramvai și este ajutată să se ridice de Paul. De aici începe o poveste care îi are protagoniști pe cei doi. E o poveste de viață cu bune și cu rele, o poveste de dragoste complicată așa cum sunt toate poveștile de dragoste. Mi-a plăcut cartea asta pentru că m-am regăsit în multe pasaje și simplitatea cu care este prezentată viața celor doi nu are nimic special, dar tocmai asta face povestea să fie frumoasă.


După cum se poate vedea nu am o logică anume atunci când aleg cărțile pe care vreau să le citesc. Aleg în funcție de ceea ce simt în momenul respectiv și până acum n-am regretat niciodată alegerea făcută.

Ce am în plan să mai citesc până la sfârșitul anului?

  1. Înainte de ploi de Dinah Jefferies
    Am început deja să o citesc și am ales-o doar pentru faptul că povestea are legătură cu India (pentru care eu am un fel de pasiune/obsesie) și îmi aduce cumva, aminte de Maitreyi a lui Eliade.
  2. Elon Musk: Tesla, SpaceX și misiunea construirii unui viitor fantastic de Ashlee Vance
    Cartea asta i-am făcut-o cadou Domnului P. la un moment dat, și de atunci tot zic că o citesc și eu. Mă fascinează omul ăsta și consider că ceea ce face el e aproape de limita „magiei” pentru că n-ai cum să fii atât de deștept și să faci atâtea lucruri pe care unii dintre noi nici nu ni le putem imagina.
  3. … Să ucizi o pasăre cântătoare de Harper Lee
    Am mai început-o acum câțiva ani dar nu am putut să o termin așa că m-am gândit să-i mai dau o șansă acum, ținând cont că am auzit numai lucruri bune despre ea.
  4. Jane Eyre de Charlotte Bronte
    Pur și simplu vreau să o citesc pentru că mi se pare una dintre lecturile clasice care trebuie să se regăsească pe lista oricărei femei. Cel puțin așa am auzit.
  5. Enigma la mansardă de Rodica Ojog-Brașoveanu
    De foarte mult timp mi-am propus să citesc o carte de-a ei, dar încă n-am reușit, așa că a venit momentul.
  6. Călătorie într-un picior de Herta Muller
    Faptul că am primit-o de la Ianca și că a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură mi se pare niște motive destul de bune să o introduc în lista mea cu lecturi.
  7. Prințesa Bari de Hwang Sok-yong
    Am primit-o cadou de la un om tare drag mie, așa că that’ it.
  8. Ultima cursă spre Woodstock de Colin Dexter
    O am de mulți ani și n-am pus mâna pe ea niciodată așa că i-a venit sorocul.
  9. Mayerling de Claude Anet
    Ăsta pare a fi un roman de dragoste pe care l-am cumpărat doar pentru că în liceu am avut un proiect la istorie despre Mayerling și mi-a plăcut super mult povestea. Cu gândul ăsta am cumpărat cartea, sperând că este vorba despre același lucru. Ținând cont că este o carte micuță, probabil va fi una dintre următoarele mele lecturi de tramvai.
  10. Volumele 2 și 3 din Cronicile unui bărbar de Silviu Iliuță
    Mi-a plăcut prea mult primul volum ca să nu le citesc și pe celelalte.


Pare un plan realizabil, zic eu. Sper să reușesc să le citesc pe toate. Ah, și mi-am propus ca până la Crăciun să nu-mi mai cumpăr nici o carte pentru că am destule pe care nu le-am citit (pe lângă listă de mai sus). Nu mai vreau să aud de promoții de la Elefant și de la Libris. Dacă vor apărea titluri pe care chiar mi le doresc voi face o listă și mi le voi cumpăra cadou de Crăciun, de la mine pentru mine.


Acestea fiind spuse, cam așa arată lecturile mele din 2019. Ce-am citit deja e sigur, ceea ce voi citi în continuare rămâne de văzut. Probabil că lista cu lecturile viitoare va mai suferi modificări în timp, dar, nu zice nimeni că e bătută în cuie. E doar un plan.


Voi ce-ați citit anul ăsta? Ce plănuiți să citiți? Câte cărți v-ați propus să citiți anul ăsta? Sunt doar curioasă așa că lăsați-mi răspunsurile în comentarii.


Spor la citit!

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_widget_sidebar sidebar_id=”page-sidebar”][/vc_column][/vc_row]

S-ar putea să-ți placă și...

2 comentarii

  1. Te vei indragosti cu siguranta de Rodica Ojog Brasoveanu. Ii vei citi si restul cărților, nu te vei mai putea opri. Mie, cel putin, asa mi s-a întâmplat.

    1. Am auzit numai lucruri bune despre cărțile ei. Tocmai de aia vreau să văd despre ce e vorba 😀

Lasă un răspuns