2020in34decarti-Andrela.ro

Așa cum am promis în articolul precedent, revin cu lista cărților pe care le-am citit în 2020. Anul care nu de mult s-a dus e de vină pentru faptul că îmi premit să scriu doar despre cărți. N-am călătorit, la filme și seriale nu pot să zic că m-am uitat prea mult, la evenimente n-am fost, așa că… am rămas cu o tonă de cărți necitite. Și cum îmi puteam petrece perioada izolării mai frumos decât citind?

Pot spune că datorită pandemiei am reușit să citesc 34 de cărți în 2020.

Am încercat să profit de timpul pe care l-am petrecut în casă și m-am orientat, mai mult decât în anii precedenți, către cărțile pe care deja le aveam. Pot spune că sunt destul de mândră de mine pentru că în 2020 am făcut doar 2 comenzi de cărți online. Și, zău, că mi-am luat doar cărți pe care mi le doream. Dovadă stă faptul că multe dintre ele sunt deja citite ?.

Nu vreau să fac acum recenzii scurte pentru toate cărțile citite în 2020. Unele nu merită, iar altele s-au așezat prea bine în mintea mea ca să le mai scot de acolo acum. Așa că, în continuare, hai să vă zic câteva statistici preluate de pe contul meu de Goodreads.

cărți2020-andrelaro
Photo by Sincerely Media on Unsplash

Statistica lecturilor din 2020

Buuuuun. Se pare că în anul de grație 2020 am citit, așa cum am spus deja, 34 de cărți. Asta înseamnă (cică) 9888 pagini. Desigur, la acestea s-ar adăuga și paginile cărților pe care le-am început pe Kindle și nu le-am mai terminat. Dar despre acestea discutăm un pic mai târziu.

Cea mai scurtă carte a fost un volum de poezii (și singurul din acest an) de 56 de pagini – Dintr-un cîntec ca un zvon de Nicolae Arieșescu, iar cea mai lungă a fost Zei Americani de Neil Gaiman. Cică toate cărțile pe care le-am citit anul ăsta ar avea un număr de 290 de pagini, în medie.

Obișnuiesc să las un review pe Goodreads fiecărei cărți pe care o citesc, iar anul ăsta, în medie, cărțile citite au obținut ⭐⭐⭐⭐/5. Nu-i rău!

34 de cărți în cifre

14 cărți de ⭐⭐⭐⭐⭐

8 cărți de ⭐⭐⭐⭐

10 cărți de ⭐⭐⭐

2 cărți de ⭐⭐

Aici simt nevoia să clarific puțin felul în care ofer eu steluțe cărților. În general merg pe instinct și pe ceea ce-mi transmite cartea atunci când ajung la finalul ei. De asemenea, țin cont și de genul cărții, că nu pot compara clătite cu bolțari. Astfel, o carte de non-ficțiune poate primi ⭐⭐⭐ , din alte motive față de o carte de ficțiune. Ideea e că pentru ⭐⭐⭐⭐⭐ o carte trebuie să îmi transmită ceva foarte puternic, să mă impresioneze sau să mă învețe cu adevărat ceva. Sper că ați prins ideea.

Se pare că 2020 a fost cel mai bun an al meu pe Goodreads.

De prin 2014 de când am început să țin contabilitatea cărților citite, în 2020 am citit cele mai multe. Pe locul 2 fiind anul 2014, în care eram încă studentă și profitam la maxim de abonamentul meu la Biblioteca Universitară (25 de cărți), iar pe locul 3 fiind anul 2019 cu 22 de cărți. Și treaba asta m-a ambiționat să îmi propun un target de 40 de cărți pentru 2021.

Lista completă a celor 34 de cărți citite în 2020, o găsiți mai jos, cu tot cu numărul de steluțe aferente, în caz că vă stârnește unul dintre titluri interesul. Acestea fiind spuse

Cărțicitite2020-andrela.ro
Photo by Alfons Morales on Unsplash

Am citit 24 de cărți în format fizic:

 1. Înțelepciunea psihopaților de Kevin Dutton ⭐⭐⭐
 2. Moartea semnează indescifrabil de Rodica Ojog-Brașoveanu ⭐⭐⭐⭐
 3. Disciplina emoțională de Charles C. Manz ⭐⭐⭐⭐
 4. Zei americani de Neil Gaiman ⭐⭐⭐⭐
 5. Dezvăluirile lui Snowden de Luke Harding ⭐⭐⭐ – Recenzie
 6. Călătorie într-un picior de Herta Müller ⭐⭐⭐
 7. Ultima cursă spre Woodstock de Colin Dexter ⭐⭐⭐⭐⭐ – Recenzie
 8. Cronicile unui bărbat vol. 2 de Silviu Iliuță ⭐⭐⭐⭐⭐
 9. Cronicile unui bărbat vol. 3 de Silviu Iliuță ⭐⭐⭐⭐⭐
 10. Cele 5 limbaje ale iubirii de Gary Chapman ⭐⭐⭐⭐
 11. Oamenii. Scurtă istorie despre cum am stricat totul de Tom Phillips ⭐⭐⭐⭐⭐ – Recenzie
 12. Fă-ți patul de William H. McRaven ⭐⭐
 13. Bunica mi-a zis să-ți spun că-i pare rău de Fredrik Backman ⭐⭐⭐⭐⭐ – Recenzie
 14. Prințesa Bari de Hwang Sok-yong ⭐⭐⭐⭐
 15. Maestrul și Margareta de Mikhail Bulgakov ⭐⭐⭐
 16. Printre tonuri cenușii de Ruta Sepetys ⭐⭐⭐⭐⭐
 17. De ce bărbații au nevoie de sex, iar femeile de dragoste de Allan & Barbara Pease ⭐⭐⭐⭐⭐
 18. Dintr-un cîntec ca un zvon de Nicolae Arieșescu ⭐⭐
 19. Alienistul de Caleb Carr ⭐⭐⭐
 20. Acolo unde femeile sunt regi de Christie Watson ⭐⭐⭐⭐⭐
 21. Start în antreprenoriat de Cristian Onețiu ⭐⭐⭐⭐
 22. Marele plan de Stephen Hawking, Leonard Mlodinow ⭐⭐⭐
 23. O fată ca ea de Marc Levy ⭐⭐⭐⭐
 24. Lanțul de Adrian McKinty ⭐⭐⭐⭐⭐
#andrelacitestekindle2020
Photo by freestocks on Unsplash

Am reușit performanța să citesc 7 cărți pe Kindle:

 1. Împăratul muștelor de William Golding ⭐⭐⭐⭐⭐
 2. Pierdută în blogosferă de Andra Costa ⭐⭐⭐⭐⭐ – Recenzie
 3. Oscar și Tanti Roz de Éric-Emmanuel Schmitt ⭐⭐⭐⭐⭐
 4. Exerciții de echilibru de Tudor Chirilă ⭐⭐⭐
 5. The Non-Designer’s Design Book de Robin P. Williams ⭐⭐⭐⭐⭐
 6. Atomic Habits de James Clear ⭐⭐⭐⭐
 7. Unfu*k Yourself de Gary John Bishop ⭐⭐⭐

Și am ascultat și 3 audiobooks;

 1. The Testaments de Margaret Atwood ⭐⭐⭐
 2. Big Magic: Creative Living Beyond Fear de Elizabeth Gilbert ⭐⭐⭐
 3. Unorthodox: The Scandalous Rejection of My Hasidic Roots de Deborah Feldman ⭐⭐⭐⭐⭐ – Recenzie

Și hai să vă zic și cărțile pe care le-am început în 2020, dar nu m-au tentat să le și termin… Nu știu de ce le-am abandonat, sincer. Poate pentru că 5/6 le-am început pe Kindle? Poate pentru că 3/6 erau în engleză? Sau… pur și simplu nu m-au atras. O să vină și rândul lor, într-o zi…

 1. Born a crime de Trevor Noah
 2. Why we sleep de Matthew Walker
 3. Poveste despre dragoste și întuneric de Amos Oz
 4. Lolita de Vladimir Nabokov
 5. Dragă viață de Alice Munro
 6. Flori pentru Algernon de Daniel Keyes

Buuuun. Acum hai să râdem un pic de planurile de lectură pe care mi le făceam la început de 2020. Îmi propuneam să citesc 30 de cărți. Am reușit. Ba, chiar, am reușit un pic mai mult. Amuzant sau nu, pe lista respectivă erau 18 titluri, printre care și seria Stăpânul Inelelor. Câte credeți că am citit dintre cele 18 titluri?

Am citit fix jumătate! 9 cărți din 18. Și cred că această „performanță” am atins-o doar din 2 motive:

 1. pentru că nu mi-am mai cumpărat cărți ca o dementă;
 2. pentru că mi-am făcut un raft special cu cărțile pe care voiam să le citesc. Așa, nu aveam în fața ochilor 50 de cărți dintre care să aleg „ce să citesc în continuare”, ci doar 18. A funcționat treaba asta și am implementat același sistem și anul ăsta, fără să vreau.

Pe noptiera mea, în momentul ăsta, se află 3 cărți și sunt convinsă că acestea vor fi următoarele pe care le voi citi anul ăsta. Încă nu mi-am întocmit lista cu cărți pe care îmi doresc să le citesc în 2021, dar aș include, în primă fază, cele 9 titluri rămase de anul trecut;

Cred că mă opresc aici pentru că v-am amețit deja cu atâtea cifre, liste și steluțe. Sunt curioasă ce-ați citit voi anul trecut. Spuneți-mi în comentarii care e cartea care v-a plăcut cel mai mult în 2020. Abia aștept!

Până revin eu cu lista completă de cărți pentru 2021, vă las să citiți liniștiți.

Spor să avem!


*unele link-uri sunt link-uri de afiliere. Asta înseamnă că dacă tu comanzi o carte de pe site-ul respectiv câștig și eu un miiiic, foarte mic procent din prețul respectiv. Nu-ți face griji că nu plătești nimic în plus și nici eu nu mă îmbogățesc. ?

Andrela

Hello! Eu sunt Andrela.

Bine, numele meu este Andreea Anton (fostă Nastac) și am 29 de ani. Am studiat Comunicare și PR în cadrul Universității de Vest și după 3 ani am ieșit Specialistă în Științele Comunicării, specializată pe Comunicare și PR.

Cuvintele mi-au fost cele mai bune prietene încă din școala generală, dar acum câțiva ani mi-am descoperit o nouă pasiune. Așadar, am decis că vreau să îmbin scrisul cu alte forme de comunicare pentru a putea da viață unor povești.

Andrela.ro reunește două dintre pasiunile mele: scrisul și designul grafic. În ceea ce privește designul grafic sunt încă la început așa că am făcut o pagină de Portofoliu unde-mi expun operele de artă și mai scriu din când în când câte un articol legat de acest domeniu.

În ceea ce privește scrisul, aici pot spune că am experineță. Și nu că mă laud, dar scriu de când mă știu. În școala generală mergeam la olimpiade unde trebuia să scriu compuneri așa că încerc să țin aprinsă flacăra asta a scrisului în sufletul meu.
Pentru mai multe informații, idei, colaborări și recomandări îmi puteți scrie pe email@andrela.ro.

Apreciez enorm faptul că sunteți aici! ❤

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns