Vă vine să credeți că din noiembrie 2019 n-am mai scris nici o recenzie de carte? Am tot scris despre cărțile pe care vreau să le citesc, dar n-am mai scris despre ce am citit. Dar iată că azi am terminat de citit Dezvăluirile lui Snowden și am vrut neapărat să scriu despre cartea asta.

cumpără cartea

Cartea a apărut în 2014 și la mine în bibliotecă zace de cel puțin 3-4 ani. Am tot amânat lectura ei dintr-un motiv sau altul, dar iată că i-a venit și ei rândul. Dezvăluirile lui Snowden este o carte scrisă de Luke Harding, un jurnalist și corespondent de presă în străinătate al ziarului The Guardian. Acestui fapt probabil că i se datorează abundența de detalii specifice jurnalismului. Întreaga poveste pare a fi o investigație în care se relatează cu lux de amănunte evenimentele. Acest lucru poate fi considerat un dezavantaj, fâcând lectura să fie ușor plictisitoare sau greoaie, pe alocuri. Nu vreau să vă descurajez încă de la început așa că hai să trecem direct la povestea în sine, care este mai mult decât captivantă. Chiar incredibilă, aș putea spune.

Cine este SNOWDEN?

Dacă ați ajuns în 2020 și nu știți cine e Snowden vă recomand din suflet să aruncați un ochi pe Google și pe Youtube. Pare greu de crezut, dar sunt oameni care cu siguranță nu știu cine este acest personaj.

Edward Snowden
Sursă foto: The Guardian

Eduard Snowden este omul care a dezvălui felul în care Agenția Națională de Securitate a SUA (NSA) a folosit (și probabil folosește în continuare) tehnologia pentru a spiona întreaga planetă. Snowden, fiind foarte pasionat și priceput la calculatoare și tot ce înseamnă tehnologie, a ajuns să lucreze pentru NSA. Jobul i-a permis accesul la niște informații TOP SECRET și ceea ce a văzut acolo l-a determinat să spună lumii întregi ce se întâmplă.

Un tip foarte smart a pus la cale un întreg scenariu prin care să se poată întâlni cu jurnaliștii pentru a le dezvălui ceea ce aflase. Le-a oferit o mulțime de fișiere cu secrete de stat pe care le luase de la NSA, astfel încât aceștia să publice informațiile către publicul larg.

Cartea nu are un fir narativ exact

Ne poartă de-a lungul timpului, din momentul în care Snowden a contactat jurnaliștii, la momentul în care s-au publicat articolele și prin tot felul de povești (formulate pe baza informațiilor oferite de Snowden) despre cum SUA spionează întreaga planetă. Faptul că Agenția Națională de Securitate a SUA intercepta telefoanele, mailurile și toate tehnologiile folosite de cetățeni încalcă drepturile omului, desigur. Această „campanie de spionaj în masă” a început după atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001 când americanii și-au dat seama că treaba e nasoală și au vrut să abiă acces la aboslut orice informație în ideea în care, vezi Doamne, să poată depista eventuale atacuri teroriste sau cine știe ce activități ale dușmanilor…

Lectura cărții, pe cât e de interesantă, pe atât e de greoaie uneori

Sunt menționate foarte multe nume din politică și presă. Sunt multe referințe la activități și relații politice care pot deveni plictisitoare, dar per ansamblu povestea pare descrisă dintr-un film din seria cu James Bond.

Desigur că aceste dezvăluiri au alarmat guvernele din toată lumea, și mai ales Guvernul Statelor Unite. Vă dați seama că Obama (președinte, la momentul respectiv) n-a privit cu ochi buni toată treaba, nici Angela Merkel n-a fost prea fericită când a aflat că-i sunt ascultate telefoanele și Putin n-a dansat de fericire când a aflat că are „un trădător de țară” în Rusia. Dar despre toate astea vă las pe voi să citiți…

Părere personală

Mie, personal, omul ăsta mi se pare fascinant. Faptul că a făcut toate astea fără să aibă nici o pretenție mi se pare incredibil. Adică n-a șantajat pe nimeni cu informațiilea alea ci pur și simplu le-a expus în presă. Știa foarte bine în ce se bagă, știa că îl va paște închisoarea, dar a vrut să facă un bine tuturor. A vrut, pur și simplu, să spună oamenilor ce se întâmplă. Să știe toată lumea, nu doar SUA.

Povestea lui Snowden e 100% reală

Nu e ficțiune. Asta a fost realitatea în 2013. Atunci Snowden a chemat un jurnalist și o producătoare de film într-o cameră de hotel din Hong Kong. Atunci a pus Snowden punct vieții pe care o avusese până în momentul ăla. Dacă n-aveți chef de o lectură atât de „serioasă”, vă puteți uita la filmul SNOWDEN. E un thriller politic în care rolul lui Snowden e jucat de Joseph Gordon-Levitt. Vă las trailerul mai jos:

Dezvăluirile lui Snowden l-au transformat în cel mai căutat om din lume

Până în 2020 are azi politic în Rusia, dar după aceea… Chiar dacă toți știu că e în Rusia… de fapt nu știe nimeni unde e exact.

Vă încurajez să citiți această carte dacă aveți un moment de-ăla în care aveți chef să citiți ceva mai puțin romantic, mai puțin fantasy. Cu siguranță este o carte care te aduce cu picioarele pe pământ și toată povestea asta te lasă cu o mulțiiiiiime de semne de întrebare.

Andrela

Hello! Eu sunt Andrela.

Bine, numele meu este Andreea Anton (fostă Nastac) și am 29 de ani. Am studiat Comunicare și PR în cadrul Universității de Vest și după 3 ani am ieșit Specialistă în Științele Comunicării, specializată pe Comunicare și PR.

Cuvintele mi-au fost cele mai bune prietene încă din școala generală, dar acum câțiva ani mi-am descoperit o nouă pasiune. Așadar, am decis că vreau să îmbin scrisul cu alte forme de comunicare pentru a putea da viață unor povești.

Andrela.ro reunește două dintre pasiunile mele: scrisul și designul grafic. În ceea ce privește designul grafic sunt încă la început așa că am făcut o pagină de Portofoliu unde-mi expun operele de artă și mai scriu din când în când câte un articol legat de acest domeniu.

În ceea ce privește scrisul, aici pot spune că am experineță. Și nu că mă laud, dar scriu de când mă știu. În școala generală mergeam la olimpiade unde trebuia să scriu compuneri așa că încerc să țin aprinsă flacăra asta a scrisului în sufletul meu.
Pentru mai multe informații, idei, colaborări și recomandări îmi puteți scrie pe email@andrela.ro.

Apreciez enorm faptul că sunteți aici! ❤

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.