Aseară am terminat de citit cartea asta. Mi-a plăcut, dar în același timp îmi venea să o arunc pe geam în timp ce o citeam. De ce? Pai hai că vă povestesc în cele ce urmează.

Încep prin a vă spune DE CE mi-a plăcut

Dacă ați citit măcar o carte publicată de Editura Publica probabil că deja v-ați dat seama că titlurile lor sunt genul acela care te lasă un pic cu gura căscată și cu muuulte semne de întrebare și subiecte de discuție pe care să le abordezi în viitor.

Eu iubesc cărțile lor și ăsta nu mai e de mult un secret așa că de câte ori prind ocazia fac o tura de shopping intelectual la ei pe site sau culeg ce-mi place de prin librării.

O editura faină publică întotdeauna autori faini, iar Simon Sinek nu face excepție de la regulă.

Îl urmăresc de mult timp pe omul ăsta și-mi place la nebunie de el. Mi se pare genul ăla de om care de câte ori deschide gura rostește ceva care merită notat. Asemeni lui Elon Musk pe care l-am mai pomenit aici și aici, Simon Sinek îmi pare a fi omul ăla simplu a cărui scop în viață e să-i inspire pe cei de lângă el. Și apropo de inspirație…

Cum ne inspiră marii lideri astfel încât să trecem la acțiune?

Ăsta e subtitlul cărții despre care vă povestesc eu aici. Cum ne inspiră marii lideri? Cine sunt acești mari lideri și cum învățăm să luăm ce-i mai bun din ceea ce ne „predau” ei (fără să vrea, de cele mai multe ori)?

Acestea au fost întrebările ale căror răspunsuri m-au făcut să-mi doresc să mă bat singură cu cartea-n cap. Desigur că această carte este scrisă într-un mod foarte simplu și concis care abundă de exemple din viața reală, astfel încât să înțelegem cât mai bine ideea principală. Această idee poate fi rezumată astfel:

Orice ai vrea să faci în viață, începe să faci prin te întreba DE CE

Vrei să pleci în concediu în Madagascar? Întreabă-te mai întâi DE CE vrei să mergi acolo.

Vrei să îți schimbi jobul? Întreabă-te DE CE!

Vrei să pornești o afacere pe cont propriu? Întreabă-te DE CE!

Vrei să faci un copil? Întreabă-te DE CE!

Și lista poate continua. Ideea e că nu putem face lucrurile bine, dacă nu răspundem mai întâi la această întrebare. Desigur că poți începe o afacere doar așa, pentru că ți-a venit ție o idee briliantă, dar dacă nu stai un pic să te gândești la adevăratul motiv pentru care faci asta, s-ar putea să nu meargă totul chiar așa de bine.

Când vine vorba de afaceri răspunsul este reprezentat de cifre și sume cu cât mai multe zerouri în coadă. Dar aceste cifre nu reprezintă răspunsul întrebării DE CE. Ok, toată lumea vrea să aibă bani și să nu ducă grija zilei de mâine, dar banii obținuți sunt doar o consecință, un bonus al faptului că ți-ai făcut treaba bine.

Răspunsul la întrebarea DE CE nu este un răspuns rațional, de cele mai multe ori. Ba chiar atunci când este ceva ce nu poate fi explicat în cifre sau sume, sau chiar cuvinte, atunci e un răspuns adevărat. Atunci avem o cauză adevărată pentru care luptăm.

Și acum revin la ideea aruncării cărții pe geam…

Ceea ce Simon Sinek explică în carte, e un fel de basm cu prințese pentru lumea în care trăim. Adică ce spune el e 100% adevărat și înțeleg fiecare cuvințel din ceea ce spun el acolo, dar îmi e greu să le transpun în viața reală.

Liderii despre care vorbește autorul sunt specii pe cale de dispariție

În vremurile astea în care trăim, când toată lumea aleargă după bani și faimă, e greu să observi oamenii care au o cauză, care au un vis, o dorință, dincolo de cea financiară.

Un job nine to five cu un salariu decent este ceea ce ne mulțumește pe cei mai mulți dintre noi. Dar câți meregem cu adevărat de drag la birou? Câți dintre noi abia așteaptă să treacă noaptea ca să poată pleca a doua zi la lucru și să fie cu adevărat fericiți acolo?

Mă duc la muncă

Cuvântul „muncă” nu exprimă nici fericire, nici entuziasm. Mai de grabă duce cu gândul la o muncă fizică, ceva neplăcut, ceva ce faci din obligație ca să poți supraviețui.

Muncim pentru a supraviețui, nu pentru a trăi.

Nu știu câți dintre voi sunteți mulțumiți cu joburile pe care le aveți, dar dintre persoanele apropiate mie, nici una nu se poate lăuda că trăiește fără griji, că are tot ce îi trebuie și că mai și călătorește cât îl țin balamalele.

Conform spuselor lui Simon Sinek, aceste lucruri se întâmplă pentru că liderii nu ne inspiră și nu ne motivează să dăm tot ce e mai bun din noi pentru a putea atinge, astfel, un țel comun. Nu știu să ne facă să ne dorim să lucrăm pentru ei, să venim cu drag la lucru și să dăm totul pentru ca la sfârșitul lunii să tragem linie și să fim cu toții fericiți.

Suntem o echipă! Suntem ca o familie!

Asta până în momentul în care vine vara și „liderii” pleacă în vacanță pe o insulă despre care tu nici nu ai auzit și tu te duci în concediu la Băile Felix. Acolo se face diferența între un lider adevărat și un șef.

Liderii adevărați trag cot la cot cu angajații

Aici îl dau din nou exemplu pe Elon Musk care efectiv lucrează alături de inginerii de la SpaceX și proiectează împreună rachete spațiale. Câți dintre voi cunoașteți directorul general al companiei în care lucrați? Câți dintre voi știți cum îl cheamă? Și aici nu mă refer la directorul regional, ci la șefu’ ăl’ mare care deține compania…

Toate aceste lucruri au o singură explicație

Liderii nu dețin răspunsul la întrebarea DE CE fac ceea ce fac. Asta e problema. Dacă ei nu își pot explica de ce au deschis firma respectivă sau de ce vând produsele respective, e clar că nici noi nu vom fi capabili să ne răspunem la întrebare DE CE lucrăm pentru firma respectivă. E ca un cerc vicios.

Ne învârtim în cerc până în momentul în care spunem „STOP!” și o luăm de la capăt. Ăla e momentul în care găsim răspunsul la propriul nostru DE CE și ne dăm seama că acesta nu se pliază pe ceea ce facem în prezent.

Atunci începem să ne dorim mai mult și să luptăm cu adevărat pentru propriul nostru vis, pentru propria noastră cauză în care credem cu adevărat.

Și toate se întâmplă pentru că am găsit răspunsul la întrebarea DE CE.

Aș vrea ca fiecare om de pe planeta asta să citească măcar un rezumat al cărții lui Simon Sinek, cu atât mai mult cei care se consideră șefi, șefuți, bo$$i, patroni, directori, șefi de echipă (sau teamleaderi, sum e zice mai nou pe la noi…). Nu poți să conduci nici măcar o mână de oameni dacă nu ai răspunsul clar la întrebarea DE CE, d-apăi sute sau zeci de mii de angajați.

În concluzie, vă recomand din tot sufletul să citiți cartea asta și să-mi spuneți cum vi se pare. Vă vine și vouă să o aruncați pe geam sau pur și simplu sunt eu nebună și refulez acum, când mă izbește peste ochi o realitate pe care o știam deja, dar nu voiam să o accept?

De fapt, poate încă îmi caut răspunsul la întrebarea DE CE. Voi l-ați găsit?

Andrela

Hello! Eu sunt Andrela.

Bine, numele meu este Andreea Anton (fostă Nastac) și am 29 de ani. Am studiat Comunicare și PR în cadrul Universității de Vest și după 3 ani am ieșit Specialistă în Științele Comunicării, specializată pe Comunicare și PR.

Cuvintele mi-au fost cele mai bune prietene încă din școala generală, dar acum câțiva ani mi-am descoperit o nouă pasiune. Așadar, am decis că vreau să îmbin scrisul cu alte forme de comunicare pentru a putea da viață unor povești.

Andrela.ro reunește două dintre pasiunile mele: scrisul și designul grafic. În ceea ce privește designul grafic sunt încă la început așa că am făcut o pagină de Portofoliu unde-mi expun operele de artă și mai scriu din când în când câte un articol legat de acest domeniu.

În ceea ce privește scrisul, aici pot spune că am experineță. Și nu că mă laud, dar scriu de când mă știu. În școala generală mergeam la olimpiade unde trebuia să scriu compuneri așa că încerc să țin aprinsă flacăra asta a scrisului în sufletul meu.
Pentru mai multe informații, idei, colaborări și recomandări îmi puteți scrie pe email@andrela.ro.

Apreciez enorm faptul că sunteți aici! ❤

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.