Căutara unui loc de muncă nu este deloc un lucru ușor. Știm cu toții cât e de enervant să depui CV-uri și să aștepți să fii sunat… Fiecare știe ce știe și are propriile aptitudini care îl scot în evidență atunci când e nevoie. Până la urmă CV-urile Europass arată toate la fel. Ceea ce ne diferențiază este conținutul lor. Mă gândesc că e destul de obositor și necesită foarte mult timp să citești zeci, poate chiar sute de CV-uri ca să poți găsi omul perfect pt jobul pentru care angajezi. Dar, din punctul meu de vedere lucrul ăsta se poate schimba…

Un CV creativ te scoate din anonimat

Folosirea unui CV creativ te poate face să ieși in evidență, chiar dacă nu ai 10 ani de experiență, n-ai absolvit la Harvard și nici n-ai proiectat vreo rachetă care să meargă pe Marte.

Acum ceva timp, am făcut un sondaj pe Facebook în care ceream părerea oamenilor despre CV-urile creative și rezultatul arată cam așa:

Așadar, oamenii sunt interesați de acest subiect, dar totuși nimeni nu vorbește despre el…

Atât angajații cât și angajatorii pot fi reticenți în fața unei astfel de schimbări

Din proprie experiență, vă spun, că nu mi-a fost ușor să trimit primul CV creativ către un anagajator. Mă gândeam că nu va fi luat în serios, că poate ei preferă ceva mai „curat” și mai profesional… Dar mi-am făcut curaj și l-am trimis.

În cartea Creatorii de hituri de Derek Thompson am găsit următorul citat care cred că descrie perfect ceea ce vreau eu să spun aici:

Majoritatea consumatorilor sunt, simultan neofili – curioși să descopere lucruri noi – și neofobi – temători față de orice este nou.

Oamenii sunt atrași de produse îndrăznețe, dar ușor de înțeles instantaneu.

Referitor la CV-urile creative, asta s-ar putea traduce prin: oamenii sunt un pic reticenți față de ceea ce e nou, dar totuși apreciază tot ce iese din tipare. Cumva, trebuie să existe un echilibru între familiaritate și neobișnuit.

Un CV creativ este exact echilibrul dintre familiar și neobișnuit

Un CV e un CV. Conține, pe scurt, câteva informații despre experiența profesională, aptitudini și date de contact. Un format standard, A4, ușor de citit, de printat și de băgat la dosar împreună cu alte CV-uri.

Un CV creativ conține aceleași lucruri doar că sunt prezentate mult mai succint și într-o formă mai dinamică, mai creativă, mai „neobișnuită”, dacă vreți, astfel încât să atragă atenția.

Singura limită în conceperea unui CV creativ este imaginația.

Fiecare om e creativ în felul său. Asta înseamnă că oricine poate adăuga o anexă creativă CV-ului standard. Desigur că, depinde foarte mult și de jobul pentru care aplicați. Poate pun post de director sau de constructor nu necesită un CV creativ, dar, în principiu, cei care doresc să-și scoată în evidență personalitatea și aptitudinile pot apela cu încredere la un astfel de CV.

Din punctul meu de vedere, un CV creativ este un mare plus atunci când ai nevoie să aplici pentru un job „altfel”. Atunci când cauți un job la care îți vei pune creativitatea la lucru, cred că un CV creativ peste primul pas pe care trebuie să-l faci.

Un CV creativ poate fi folosit și în alte moduri

Mai bine zis, formatul unui CV creativ poate fi folosit și în alte circumstanțe. Ce vreau să spun, este că prin grafică se pot exprima mai ușor unele lucruri.

Spre exemplu, orice pagină de contact sau de About Me/Us de pe un site poate fi făcută într-un format grafic, astfel încât să atragă atenția și să spună pe scurt câteva cuinte despre persoana/firma respectivă.

Un exemplu clar în acest sens este pagina de Contact a Irinei de la Coffentropy:

De asemenea, eu aș pune un CV creativ la începutul unui portofoliu. Aș începe cu câteva cuvinte despre cine sunt și ce fac și apoi aș pune restul lucrărilor/fotografiilor, etc.

Până la urmă, aproape orice poate fi pus într-o formă grafică și din punctul meu de vedere ăsta e un lucru foarte fain și util mai ales în domeniile creative.

Facem economie de timp și de cuvinte și exprimăm într-o formă mai mult sau mai puțin colorată ceea ce avem de spus.

Nu spun că așa e bine sau că așa trebuie să faceți. Până la urmă fiecare știe ce e mai bine pentru el, dar mie, CV-urile creative mi se pare niște chestii super drăguțe care ne pot fi de folos așa că m-am gândit să vă povestesc și vouă despre ele.

Dacă v-am stârnit interesul și vă place ideea, dar nu știți de unde să începeți și cum să vă faceți un astfel de CV sau o astfel de „pagină creativă” vă ajut eu! Lăsați-mi un mesaj și povestim. Ne punem împreună creativitatea la lucru și sigur va ieși ceva frumos.

Până atunci, vă las aici 2 exemple de CV-uri creative făcute de mine. Unul e al meu (cel pe care îl folosesc în prezent) și celălalt e random, făcut doar așa, în joacă.

Sper să vă placă și aștept să-mi scrieți și să povestim despre treburi de-astea creative. Mi-ar face mare plăcere. 🙂

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns