Faptul că sunt o fană a filmelor cu supereroi nu mai surprinde pe nimeni. Asta reiese foarte clar și din faptul că în categoria #AndrelaCinefila 3 din 6 recenzii de film sunt despre filme cu supereroi. Așa că, fără nici un fel de introducere vreau să vă povestesc un pic despre filmul pe care l-am vazut aseară la Cinema City, în format IMAX 3D, desigur.

Captain Marvel

Ținând cont că abia a trecut Ziua Internațională a Femeii, filmul ăsta a picat tocmai la țanc. De data asta nu a fost vorba despre un supererou, ci despre o supereroină. Nu doar că e vorba despre o supereroină, ci e un fel de mama supereroilor. Practic, ea a pus coada la prună. Dacă nu apărea ea nu exista nici o grupare Avengers care să salveze lumea de atâtea ori.

Acțiunea

Povestea e una destul de simplă, dar are câteva dedesubturi pe care le aflăm pe parcurs. Pe scurt, duduia Vers, care mai apoi se dovedește a fi, de fapt, Carol, pare că nu-și mai aduce aminte nimic din trecutul ei. Are o putere specială, adică generează o energie fotonică (parcă așa îi spunea) prin pumni, iar mentorul ei, Yon-Rogg o învață să controleze această putere.

Toate bune și frumoase până când, printr-o serie de întâmplări ajunge pe Pământ. Aici se întâmplă tot felul de chestii, se întâlnește cu Nick Fury (nenea ăla cu patch de pirat pe ochi) și trec amândoi prin niște situații destul de interesante și se întâmplă niște întorsături de situații până în momentul în care Vers își amintește că ea e de fap Carol, iar mai apoi devine Captain Marvel.

Nu vreau să intru în detalii prea mult pentru că v-aș da spoilere și ar fi păcat. Ce pot însă să vă spun este faptul că acțiunea din Captain Marvel se petrece înainte de orice alt film cu supereroi. Practic de aici pornește totul.

Captain Marvel este piatra de temelie a poveștii Avengers

Practic, de la ea vine și numele de Avengers. Ca să vedeți exact de unde, trebuie să vă uitați la film ;). Cumva, Captain Marvel a fost superhero before it was cool. Ea l-a făcut pe Nick Fury să creadă în supereroi și în existența universurilor paralele și a puterilor supraomenești. Și n-a făcut asta doar pentru că era femeie, credeți-mă pe cuvânt.

Dar apropo de femei…

Pe lângă Wonder Woman, ăsta e al doilea film cu o supereroină pe care îl văd și mi place ideea asta de a da putere femeilor, de a le face supereroine care salvează lumea.

Captain Marvel este despre femei puternice

Cumva, toată povestea lui Vers/Carol/Captain Marvel se poate rezuma într-o singură propoziție: femeile puternice pot salva lumea, chiar dacă sunt sensibile și de multe se lasă ghidate de sentimente și nu de rațiune.

Lecții învățate din Captain Marvel

Ce este dat, poate fi luat ușor înapoi, dar ceea ce se află în noi, nu ne poate lua nimeni.

În film era vorba despre puterile lui Vers, dar lecția asta poate fi aplicată în viața de zi cu zi. Lui Vers i s-au luat puterile, la un moment dat, dar și le-a recăpătat în momentul în care și-a dat seama că puterea se află în ea și că doar ea o poate controla.

Exact așa este și în viață. Ceea ce se află înăuntrul nostru nu ni-l poate lua nimeni. Aici poate fi vorba de talent, voință, tărie de caracter, sentimente sau orice altceva vă trece vouă prin cap. Nu ne poate lua nimeni lucrurile astea și cu siguranță noi suntem singurii care le putem controla.

Nu judeca după aparențe! Acestea pot fi înșelătoare.

Aici nu vreau să vă spun prea multe pentru că aș strica povestea filmului, dar vă spun doar atât: nu judecați oamenii după felul în care arată! Analizați felul în care se poartă, discutați, ascultați și abia apoi trageți concluziile. Aparențele pot fi înșelătoare și de multe ori putem găsi sprijin exact acolo unde ne așteptăm mai puțin.

Bărbații frumoși nu-s întotdeauna eroii principali

Mai în glumă, mai în serios, mamaia avea o vorbă: „frumosu’ rupe osu'”. Asta îmi spunea mie de câte ori venea vorba de băieți. Se referea la faptul că bărbații ăia super frumoși, de cele mai multe ori au și câte un defect nasol de tot care te face să fugi cât vezi cu ochii.

În filme, de obicei, rolul principal e un mascul dat naibii după care sunt leșinate toate duduile din film dar și din sala de cinema. Iată că mai sunt și filme în care bărbălocul mișto nu e chiar cel mai bun om de pe planetă și are un rol… nu chiar pozitiv :)).

Aici mă refer la Jude Law care a jucat rolul lui Yon-Rogg și care mi-a rupt un pic sufletul până la sfârșitul filmului. Mă așteptam la altceva din partea lui. Uitați-vă la film și o să înțelegeți ce vreau să spun.

Femeile sunt puternice!

Asta e ultima și cea mai importantă dintre lecții. Noi, femeile, suntem puternice și putem salva lumea. Suntem sensibile și plângem și de multe ori amestecăm sentimentele acolo unde nu le e locul, dar la finalul zilei putem salva lumea. Lumea asta poate însemna orice: un om, o plantă, un animal, un sentiment, orice. Important e că știm ce trebuie să facem pentru a salva lumea noastră. Indiferent că este o lume interioară sau exterioară.

În concluzie, pot spune că mi-a plăcut filmul. Chiar mai mult decât mă așteptam. Faza e că-mi plac mai mult filmele în care lumea e salvată de bărbați frumoși, dar recunosc că ideea asta de superfemeie supermișto care salvează planeta e chiar superfaină! Am supefolosit cuvântul super așa că vă mai spun doar atât:

Mergeți să vedeți Captain Marvel la cinema pentru că merită!

Până la urmă, poate Captain Marvel n-a deschis doar drumul către Avengers, ci va deschide și drumul spre o eră a supereroinelor supermișto :)).

S-ar putea să-ți placă și...

2 comentarii

 1. Andreea, eu cred ca drumul a fost deschis de ceva timp. Marvel zice acuma ca vai, cat sunt ei de feministi, dar, dupa cum ai zis si tu, inainte de Captain Marvel a fost Wonder Woman. Si inainte de Wonder Woman a fost Black Widow și Scarlet Witch, iar inainte de ele Sailor Moon :D. Adica femeile intotdeauna au fost prezente si puternice in filmele cu supereroi. Doar ca cei de la Marvel au ajuns la concluzia ca acuma e pe trend sa fii feminist si au mers cat s-a putut de mult pe ideea asta. Dar nu au inventat ei gaura la macaroana, nici pe departe. Si Wonder Woman e muuuuult mai misto decat Captain Marvel. Parerea mea strict vizuala pentru ca nu am vazut INCA filmul :D.
  Trecand peste problemele ideologice, mi-a placut foarte mult recenzia. Te pup

  1. Mă bucur că îți place. Sper să-ți placă și filmul.
   Pe mine nu m-a dat pe spate, dar mi-a plăcut. Nu regret că am dat banii pe bilete :)).
   Și treaba asta cu feminismul, e un trend acum, cum zici și tu, care e exploatat din toate direcțiile. Eu rămân la ideea mea, că îi stă mai bine lui Robert Downey Jr. să salveze lumea…:D

Lasă un răspuns