Eu fac parte din categoria aia de oameni care nu au vazut seria de filme Matrix atunci când era în vogă. Ținând cont că aveam doar 7 ani când a apărut primul film, vă dați seama că nu erau eu tare fascinată de genul ăsta de SF-uri. Preferam poveștile cu prințese pe vremea aia… Am văzut doar primul film, The Matrix, acum câțiva ani și țin minte că nu m-a dat pe spate. Așa că nici n-am mai vrut să văd celelalte filme. Nu l-am înțeles eu așa cum trebuie și am zis pas.
În decembrie, când a apărut cel mai nou film din serie, The Matrix Resurrections, Domnul Soț a fost super încântat și m-a convins că trebuie să ne uităm la el! Și n-aveam cum să mă uit fără să le văd și pe celelalte 3 astfel încât să pot înțelege povestea.
Așa că am început să ne uităm la Matrix. De data asta am înțeles altfel filmul, cu ajutorul Domnului Soț care mi-a mai explicat 2-3 chestii suplimentar și chiar pot spune că m-a prins și am vrut să aflu ce se întâmplă cu Neo și cu doamna Trinitate.
Povestea din primele 3 filme: The Matrix, The Matrix Reloaded și The Matrix Revolutions
Vă relatez așa pe scurt, cam care e faza, în cazul în care sunteți cum eram eu până acu’ câteva zile și n-ați văzut filmele. Ideea de la care pornește toată acțiunea e una extrem de intrigantă: oamenii trăiesc de fapt într-o realitate virtuală. Există un program creat de niște mașini în care sunt conectate mințile oamenilor astfel încât aceștia au impresia că trăiesc în realitatea respectivă.
Dar realitatea e relativă
Corpurile lor, în realitatea adevărată, sunt conectate la niște aparate care produc energie electrică pentru mașini. Practic, oamenii nu sunt decât niște baterii care produc energie pe baza acțiunilor pe care le fac în realitatea virtuală, adică în Matrix.
Neo: salvatorul
Evident că apare un personaj al cărui scop e să salveze omenirea și să deconecteze oamenii de la aparate și să-i transforme din baterii în… oameni. Dar treaba asta nu e așa de simplă precum pare. Pentru că și Neo a fost o baterie (sună ciudat, știu!) și i-a fost destul de greu să înțeleagă ce se întâmplă de fapt și mai ales, n-a fost ușor să accepte faptul că a fost deconectat din Matrix pentru a salva lumea. Nu-i așa de simplu să te trezești, la propriu, într-o lume care nu știai că există și mai ales, într-o lume în care toți se uită la tine ca la Iisus Hristos.
Eh, dar Neo (jucat de minunatul Keanu Reeves ?) , băiat bun și isteț pricepe până la urmă care e treaba, se antrenează și își începe misiunea. Practic, în toate cele 3 filme vedem tot felul de situații prin care Neo încearcă să pună capăt războiului dintre oameni și mașini printr-o victorie a oamenilor, de preferat. Ca în orice război au existat tot felul de răsturnări de situație și acțiunea a devenit destul de palpitantă.
Neo e Salvatorul, e Cel Ales, dar de fapt nu e. Dar dacă el crede că e, atunci e.
Luptele sunt destul de mișto și de diferite de luptele obișnuite: se zboară, se opresc gloanțe… pentru că o minte liberă poate face orice. Și cine are o minte mai liberă decât Neo?
Mă rog, finalul poveștii din The Matrix Revolutions e unul de genul sad-happy end. Adică se duce o luptă între bine și rău: între Neo și Agentul Smith. O luptă între două metafore, o luptă prezentată ca fiind lupta dintre partea bună și partea negativă a aceluiași personaj: NEO.
Se luptă ei ce se luptă în ploaie (romantic) până ce se ajunge la punctul în care se adeveresc cuvintele Oracolului (femeia care le știa pe toate ?) – evident că o femeie trebuia să joace rolul ăsta!
Nimeni nu poate vedea mai departe de o alegere pe care nu o înțelege.
Așa că Agentul Smith nu îngelege de ce Neo a ales să ducă la capăt această misiune și prin asta se asigură victoria lui Neo. O victorie care îl costă viața. Sau cel puțin așa se lasă de înțeles. În momentul în care este distrus Agentul Smith este distrus și Neo, pentru că, după cum spuneam erau parte a aceluiași „om”.
Filmul se termină cu finalul războiului dintre oameni și mașini mulțumită lui Neo. Zionul (orașul oamenilor) este salvat și toată lumea se bucură cu lacrimi în ochi dându-și seama de sacrificiul lui Neo.
Oare puteam spune mai pe scurt povestea asta?
Probabil că nu.
The Matrix Resurrections
Buuuuuun. După aproape 20 de ani de la „moartea” lui Neo fanii seriei au primit un cadou de Crăciun: The Matrix Resurrections. Mare nebunie, mare frenezie, toată lumea disperată să vadă cum arată Matrix-ul după 20 de ani.
The Matrix Resurections a fost motivul pentru care am văzut eu toate cele 3 filme din serie.
Așa că ne-am uitat și noi la Matrix-ul cel nou.
Nu trebuie să fii un geniu ca să-ți dai seama cum se va continua povestea Matrix-ului. ”Resurrections” vă spune ceva? Încă din titlu ne dăm seama că va fi nu una, ci mai multe… învieri. Sincer, eu aș fi pus premiera filmului în preajma sărbătorilor de Paști. Avea mai mult sens. Neo = salvator. Învie. Iisus. Învie în a 3-a zi după Scripturi. Make sens? ?
Ideea e că mă așteptam să-l văd din nou pe Neo și pe doamna Trinitate (Trinity). Dar nu mă așteptam să-i văd așa.
Filmul începe într-o lume care pare să nu mai aibă nimic în comun cu Matrix-ul. Doar faptul că Matrix e un joc video făcut de un Thomas Anderson și că toată lumea e înnebunită să-l joace. La începutul filmului ni se sugerează că toată povestea cu Matrix-ul din cele 3 filme nu a fost decât un joc. Ok… dubios.
Neo e bătrân și pare că are niște probleme cu căpuțul. Face terapie cu un psiholog (Barney din How I met your mother aka Neil Patrick Harris => nu îl poți lua prea tare în serios) pentru că are momente în care nu mai face diferența între joc și realitate. Ok. Oamenii sunt dependenți de tehnologie, nimic nou.
Trinity are o șatră de copii și un soț și nu o cheamă Trinity ci Tiffany. Mare inspirație, ce să zic. Pare că lui Neo îi place de ea și cam atât.
N-aș vrea să vă dau prea multe detalii dar ce pot să vă spun e că de fapt povestea Matrix merge mai departe și nu doar sub formă de joc. Încă avem lupte zburătoare și gloanțe oprite cu puterea minții. Problema e că încă avem și povestea de dragoste dintre Neo și doamna Trinitate care pe mine, personal, m-a enervat și în primele filme.
De ce trebuie să apară mereu în filme o femeie care să încurce șmecheria?
Eh, și practic, The Matrix Resurrections e despre învierea cuplului de îndrăgostiți care nu pot sta unul fără celălalt și trebuie să se salveze mereu unul pe altul, chiar dacă pun în pericol omenirea.
Nu pot să zic că nu mi-a plăcut filmul. Zic doar că dacă eram fan de-ăla înfocat și așteptam 20 de ani să apară următorul film din serie și mi se oferea așa ceva… aruncam cu popcorn în ecran la finalul filmului.
Bă, e prea telenovelă, prea mult sirop, prea multă dragoste pentru un film cu o premiză așa de interesantă. Ok, dragostea e un sentiment puternic și frumos și bla, bla, bla. Dar hai să lăsăm sentimentele frumoase pentru filmele de dragoste. Hai să ținem ștacheta sus atunci când vine vorba de filme SF și să oferim oamenilor niște lucruri… SF.
Cine vrea să vadă îndrăgostiți care zboară la apus într-un film cum e Matrix? Eu sigur nu.
Așdar, ca să concluzionez vă zic că filmul e drăguțel dar nu m-a dat pe spate. Repet. Consider că nu s-a ridicat la nivelul la care trebuia ținând cont că oamenii au așteptat 20 de ani să vadă ce s-a întâmplat cu Neo.
Sunt curioasă dacă printre voi sunt fani ai seriei Matrix și v-aș ruga să-mi spuneți cum vi s-a părut vouă. Poate nu sunt eu în măsură să-mi dau cu părerea despre film ținând cont că nu-s cea mai mare fană, dar totuși… Ținând cont că am văzut toate filmele unul după altul, am povestea proaspătă în minte și sincer, The Matrix Resurrections aproape că n-are nici o treabă cu universul Matrix. Exepție fac salturile spectaculoase, gloanțele oprite cu mâna, mașinile, programele și cei 2 actori principali.
Abia aștept să aud părerile voastre despre filmul ăsta. Sunt curioasă dacă sunt eu nebună sau chiar filmul ăsta a fost făcut doar așa, de dragul de-a mai face un film. Hai să povestim în comentarii.