În ciuda faptului că am crescut înconjurată de femei credincioase, religioase și pioase, eu nici măcar nu mă pot apropia de acest statut. Mamaia, mama, matușă-mea au crescut cu frică de Dumnezeu. Ele au încercat să-mi insufle și mie acest lucru, dar au eșuat într-un mare fel.

Cu toate astea, îmi aduc aminte cu drag de toate poveștile pe care mi le spunea mamaia despre sfinți și ce au făcut ei pentru biserică.

Una dintre aceste povești este despre sfârșitul sărbătorilor de iarnă. Se zice că Boboteaza este ziua în care a fost botezat Iisus de către Sf. Ioan Botezătorul. În ziua de azi, Boboteaza are legătură cu sfințirea apelor. Se fac cozi în fața bisericilor (aproape ca la moaște) și lumea stă și așteaptă să ia sticluțe cu aghiazmă (apă sfințită). Tot cu ocazia asta umblă și preoții cu sfințitul caselor.

Noaptea de Bobotează este cea în care îți poți visa ursitul, fatăăă!

Pui busuioc sub pernă și hop! Visezi omul cu care o să te măriți. Asta putea fi valabilă la Boboteaza din 1919, dar în 2019 e chiar greu de crezut. Păi ursitul ăla n-are și el un Facebook, un Instagram, ceva? Trebuie să-l vezi doar în vise?

Ah, și se mai zice că după Bobotează se înmoaie gerul. Nu știu ce să zic despre treaba asta, că afară parcă-i mai frig decât înainte de Bobotează…

Imediat după Bobotează, în 7 ianuarie e sărbătorit Sfântul Ioan/Ion/Ionuț și toate formele sale, inclusiv cele feminine. La mulți ani! Să ne trăiești cu numele!

Mamaia zice că ziua de Sântul Ion e ziua care marchează, cumva, sfârșitul sărbătorilor de iarnă.

The most wonderful time of the year… are și părți mai puțin wonderful

Fraților, perioada asta o fi ea cea mai frumoasă, dar e și cea mai tâmpită perioadă a anului.

În luna decembrie, am impresia că toată lumea o ia razna. Și aici nu mă refer doar la febra aia a cumpărăturilor fără rost. Facem cadouri fără sens, gătim de parcă în noaptea de revelion se sfârșește lumea și apoi aruncăm tot la gunoi, că cine să mănânce atâta mâncare? Păi de ce ai gătit atâta mâncare dacă știai că nu are cine să o mănânce, madame?

După cumpărături, mai vin niște obiceiuri care pe mine mă fac să râd și să plâng în același timp.

În noaptea de Revelion TREBUIE să fie masa plină, ca să rămână așa tot anul.

Așa mi-a zis Doinița în ajunul Anului Nou. Găteam noi în bucătărie și s-a gândit ea că trebuie să punem totul pe masă la ora 00:00, să ne prindă Anul Nou așa. Dacă ne apucă Revelionul cu masa plină, o să fie așa tot anul.

Replica mea la ideea ei a fost următoarea: punem totul pe masă și îmi dau demisia de la lucru. Să vedem dacă o să fie masa plină tot anul dacă nu lucrez și nu produc nici un șfanț, nimic.

Dar stați, că asta nu e tot…

La trecerea dintre ani TREBUIE să ai bani în buzunar, că așa o să fii tot anul bogat

Aceeași poveste. Hai să ne umplem buzunarele cu bani în noaptea de Revelion și să nu muncim nici măcar o zi din anul următor. Să vedem de unde apar toți banii ăia, toată bogăția. Poate crește un copac cu bani lângă cactusul din ghiveci, cine știe?

În noaptea de Revelion nu se mănâncă pui! Peștele și boabele de struguri sunt ok.

Nu mâncăm pui pentru că găina scormonește în pământ/gunoi și noi nu vrem să facem asta un an întreg și să împrăștiem norocul, nu? Peștele e ok pentru că înoată mereu înainte și despre boabele de strugure se zice că aduc ceva prosperitate sau ceva de genul…

Păi bine măi oameni superstițioși ce sunteți voi! Nu mâncăm carne de pui, am înțeles. Dar nici aia de porc nu-i bună că nu face bine la colesterol. Nu știu ce se zice despre aia de vânat, dar de-aia nu ne permitem noi, așa că e ok. Mâncăm sfânta mămăligă cu brânză și smântână. O ardem pă traditional (*a se citi în engleză) așa…

De fapt, cel mai bine e să le mâncați pe rând, așa cum zicea străbunica mea, țucu-i sufletul ei de înger:

Maaamă, doar nu mâncați și brânza și smântâna la aceeași masă? Pe rând mamă, pe rând. Iaca așa faci două mese dintr-una. Dar voi la oraș vă permiteți, nu ca noi, țăranii. 

Recunosc, eu nu sunt un om superstițios. Nu cred în așa ceva și probabil de aia, nu țin cont de ele.

2019 m-a prins în pijamale, nemachiată, cu 4 monede de 50 de bani în buzunar, uitându-mă la TV. N-am mâncat nici pește, nici struguri. Am mâncat pui! Ah, și nici masa n-a fost plină.

Oare cum va trece anul ăsta cu toată sărăcia asta care planează deasupra mea?

Voi cum v-ați petrecut sărbătorile astea minunate? Sper că v-a prins Anul Nou mai bine decât pe mine. Să fiți voi bogați, ca să-mi puteți da și mie. Asta, așa, în caz că mă ajung efectele superstițiilor din urmă :))

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns