Aseară am acceptat invitația celor de la Questo și am pornit în căutarea locurilor bântuite din oraș. Mergi prin Timișoara bântuită a fost un eveniment organizat în mai multe orașe din țară și sincer, mi s-a părut o inițiativă foarte faină. 

Descrierea evenimentului spunea cam așa:

De-a lungul traseului, o să afli povestea strigoilor de apă, o să treci pe la apartamentele care nu se mai vând de teama spiritelor, o să vizitezi clădiri vechi, părăsite și blestemate și o să descoperi multe alte povești ale oamenilor care au locuit acolo, dinainte și de după moarte. 

Nu prea sunt eu fană Halloween și a treburilor de genul ăsta, dar evenimentul ăsta mi s-a părut un prilej fain de a scoate fetele la o plimbare un pic altfel prin centru.

Evenimentul era programat să înceapă la 19:13, dar noi am ajuns un pic mai repede în Unirii așa că am început traseul un pic înaintea celorlalți. Treaba s-a desfășurat cam așa: cu ajutorul aplicației Questo am primit indicii care ne purtau de la un obiectiv la altul. De-a lungul traseului am avut următoarele puncte de oprire: fântâna din Piața Unirii, Palatul Dicasterial, Curtea Berarilor, Copacul Meșteșugarilor, clădirea în care s-a nascut Klapka Gyorgy, Palatul Huniade și Opera.

La fiecare punct aveam de răspuns la o întrebare și dacă răspundeam corect, aflam povestea clădirii respective. 

Adevărul este că ne-am distrat foarte fain pe tot parcursul traseului și am aflat chestii super interesante. Am descoperit lucruri noi despre fiecare clădire și am avut ocazia să admirăm arhitectura unor clădiri pe lângă care am trecut de sute de ori dar nu ne-am oprit niciodată să le observăm detaliile.

andrela.ro

Câteva lucruri pe care le-am reținut din poveștile fiecărui obiectiv

  • Se spune că sub Timișoara ar fi un canal navigabil care leagă orașul de Marea Adriatică și se presupune că ar putea fi folosit în caz de război pentru alimentarea orașului. Pe acest canal se spune că există și spirite care ies la suprafață prin ochiurile de apă din oraș.
  • Palatul Dicasterial are câte o fereastră pentru fiecare zi a anului. Nu știu dacă e adevărat dar sunt tentată să mă duc într-o zi să le număr.
  • Pe locul unde se află astăzi Curtea Berarilor ar fi fost o închisoare. Camera în care se făceau execuțiile ar fi fost în locul în care astăzi e bucătăria restaurantului și se spune că în trecut, cine mânca aici, avea vedenii cu deținuții executați acolo. Eu am mâncat la Curte, dar n-am avut nici o viziune cu nici un spirit care să-mi ceară de mâncare :).
  • Pe locul clădirii la parterul căreia e astăzi Cafeneaua Verde, în Piața Libertății, a fost o biserică franciscană. Asta chiar nu știam. Clădirea cică ar fi bântuită și există povești conform cărora se mișcă tablourile pe pereți. Lumea dă vina pe trecerea tramvaiului, dar cică spiritele ar face asta…
  • Palatul Huniade este una dintre cele mai vechi clădiri din Timișoara.
  • Se spune că Nicolae Ceaușescu ar fi vrut să construiască un bloc între Operă și Catedrală pentru că îl deranja prezența Catedralei acolo în momentele în care ținea discursuri de la balconul Operei, dar nu a mai făcut asta pentru că l-a speriat un spirit. Eh, nu cred că s-ar fi speriat el așa ușor, dar na…

Nu știu cât de reale sunt aceste povești, dar sincer, mie mi-a plăcut toată treaba. 

Pe lângă aceste legende „înfricoșătoare”, ce mi-a plăcut mai mult la acest tur bântuit, a fost faptul că ne-a ajutat să descoperim un pic de istorie și ne-a făcut să vedem cu ochi de turist locuri care până acum ni se păreau banale. De exemplu, pe lângă Castelul Huniade am trecut de o grămadă de ori, dar niciodată nu am observat cât e de mare clădirea în sine. Aseara când a trebuit să o înconjurăm ca să numărăm ferestrele ne-am dat seama că e imensă.

În concluzie, inițiativa celor de la Questo a fost una foarte faină. Cu toate că au fost multe păreri negative în legătură cu evenimentul, eu consider că trebuie să învățăm să mai vedem și partea frumoasă a lucrurilor.

Întradevăr, la un moment dat s-a blocat aplicația pentru că numărul participanților a fost mult mai mare decât se așteptau organizatorii, dar noi am avut noroc că am început un pic mai devreme și n-am avut nici cea mai mică problemă.

Per total, a fost un eveniment super dărguț și mi-ar plăcea să mai particip la chestii de genul. Dacă vă descărcați aplicația Questo folosind acest link pentru Android sau iOS veți vedea că mai sunt încă trei trasee prin care puteți descoperi locuri și povești din Timișoara. E unul cu Podurile din Timișoara, unul despre Cartierul Fabric și unul legat de Muzeul de Artă.

Cu sigurnață le voi parcurge și pe acestea pentru că experiența este una super drăguță, pe care vă îndemn și pe voi să o încercați.

Felicitări organizatorilor pentru inițiativă, dar ar prinde bine un pic mai multă atenție la detalii, data viitoare.

😉

 

 

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns