Buuuuun. Acum că v-am povestit deja despre cum a fost sarcina mea (trimestrul 1, 2 și 3) și despre cum am născut, a venit momentul să mă țin de promisiune și să vă spun câteva cuvinte despre ce ar fi bine să aveți la voi bagajul de maternitate atunci când nașteți la un spital de stat.

Încă de la început țin să subliniez faptul că lucrurile despre care voi vorbi în continuare au fost utile sau nu pentru mine și articolul ăsta reprezintă mai mult o sursă de inspirație. Nu zic că trebuie să aveți lucrurile astea la voi. Zic doar că eu le-am avut, sau nu… și mi-ar fi plăcut să știu dinainte cum să mă pregătesc mai bine.

De asemenea, vă rog să țineți cont că eu am născut la Maternitatea Bega din Timișoara așa că nu știu de ce lucruri aveți nevoie dacă nașteți la Rădăuți, la Constanța sau mai știu eu pe unde… 🙂

Pregătirea bagajului pentru maternitate

Lista cu lucrurile de care credeam eu că voi avea nevoie am început să o fac de pe la începutul trimestrului 3 de sarcină când am început să conștientizez că momentul întâlnirii cu baby nugget e din ce în ce mai aproape. Așa că am început să sap în analele internetului și am găsit tooooot felul de liste interminabile care îmi recomandau, practic, să car jumate de casă cu mine la spital. M-am uitat și la videoclipuri pe youtube în speranța că voi găsi toate informațiile de care aveam nevoie. Le-am găsit? Ei bine… am găsit câte ceva… fiecare femeie cu păererea ei: una căra cu ea un troller de n-ai voie să-l iei în avion ca bagaj de mână, una zicea că a mers doar cu periuța de dinți (asta pentru că a născut la privat), una zicea că și-a pus doar strictul necesar…

Pe cine să cred?

E tare aiurea când vezi atâtea păreri diferite și tu habar n-ai ce să faci. Totuși, m-am gândit că ar fi bine să merg direct la sursă și să o întreb pe doctorița care mi-a supravegheat sarcina… și ea mi-a dat un răspuns care m-a șocat:

Nu ai nevoie de nimic. Doar lucrurile pe care le-ai lua la spital în mod obișnuit: lucruri care țin de igiena personală, niște șlapi și ceva haine de schimb, de preferat cămăși de noapte…

Ooooook… sunteți sigură, doamna doctor? Nu trebuie să merg să-mi iau un ditamai geamantanul pe care abia să-l pot ridica de jos? Sunteți sigură? Nu am nevoie de altceva? Am fost puțin reticentă și n-am crezut-o pe cuvânt… așa că am mai întrebat o prietenă care născuse cu câteva luni îaninte tot la Bega și ea, cumva, a confirmat ceea ce mi-a zis doctorița. Buuuuun, atunci am întocmit lista finală.

Zic lista finală pentru că au fost tot felul de liste, listoaie și listuțe de pe care tot tăiam câte ceva, ba adăugam altceva.

Și ca să nu lungesc aiurea povestea asta, vă spun exact cum am procedat eu.

Photo by Erol Ahmed on Unsplash

Lista MUST HAVE – momentul 0.

Mi-am făcut o listă, respectiv un bagaj cu lucrurile suuuuper importante de care voi avea nevoie din primul moment în care voi ajunge la spital. Lucruri indispensabile de care trebuia neapărat să nu uit. Toate lucrurile astea aveam nevoie să încapă într-o gentuță mică pe care să o pot băga în noptiera patului din salon (recomandare pe care mi-a făcut-o prietena mea – și bine a făcut!). Așa că, în momentul în care m-am internat am avut la mine o gentuță cu următoarele lucruri:

  • dosarul de sarcină + acte (buletin, certificat de naștere, copie după buletinul soțului, copie după certificatul de căsătorie) – de astea aveți nevoie la controlul inițial de la internare și după naștere când faceți certificatul constatator al bebelușului (care ulterior va fi folosit pentru eliberarea certificatului de naștere).
  • lucruri de igienă personală: periuță și pastă de dinți, gel de duș, balasam de buze (toate travel size) – eu am făcut un singur duș înainte să nasc, dar dacă știți că sunteți genul care face 3 dușuri pe zi, adaptați-vă produsele după nevoile voastre. Eu n-am cărat după mine creme de corp sau make-up pentru că eram conștientă că n-o să am chef de așa ceva…
  • 2 cămăși de noapte (eu am avut tricouri lungi, tip rochii, cu care dorm și pe acasă) – ceva lejer, cât mai larg și cât mai comod. N-am avut pijamale speciale pentru gravide pentru că alea mi se par marketing pur – la fel de bine puteți dormi și într-un tricou xxl sau într-o pijama de-a soțului…
  • șosete (pt că era iarnă…) – dacă nășteam vara sigur nu aveam nevoie de așa ceva.
  • șlapi – cu care să mă plimb ca o divă pe holurile spitalului
  • tampoane pentru lăuzie (eu am avut câteva făcute de mine din vată și tifon, dar am avut și un pachet de lenjerie de unică folosință de la Always) – sinceră să fiu mai utile mi-au fost cele de la Always, pentru că cele pe care le-am făcut eu erau prea mici… Oricum, după ce am născut, când m-au îngrijit infirmierele mi-au pus tampoane de la ele.
  • prosop de față/duș – evident…
  • încărcător telefon + căști… foarte utile pentru că foloseam în continuu telefonul…
  • șervețele umede pentru mâni/pentru dezinfectat suprafețe – nu cred că mai are rost să explic
  • elastic de păr – pentru că nu aveți nevoie de fire de păr în ochi/gură atunci când vine momentul…
  • 2 sticle de apă (sticle de 1 litru cu „țușcă” dinaia ca la biberon) – eu am luat doar 2 inițial și mi-a mai adus soțul a doua zi încă un bax de 6 sticle.
  • un bax de pampers mărimea 1 (aprox 20 buc) și șervețele umede pentru bebe (un pachet) – SINGURELE LUCRURI DE CARE AVEȚI NEVOIE PENTRU BEBE! Bebelușii sunt îmbrăcați cu haine din maternitate pe timpul spitalizării din motive de siguranță/igienă.
  • 2-3 aleze impermeabile – pentru adulți (că sunt mai mari) – de pus pe pat după naștere pentru că se tot scurg chestii…din locuri…
  • o carte (revistă sau orice vă ține pe voi ocupate… poate o tableta?)

Astea au fost pregătite și puse, lângă ușă, ca în momentul în care va începe nebunia să fiu sigură că nu uit ceva.

Apoi am mai pregătit o geantă cu alte lucruri, astfel încât dacă aveam nevoie de ceva să știe Domnul soț de unde să le ia și ce să îmi aducă. Practic, după ce am născut l-am rugat pe el să vină la spital să-mi aducă ce aveam nevoie.

De menționat este faptul că atunci când am născut eu nu erau permise vizitele în spital, dar el lăsa portarului plasa cu ce îmi aducea, iar acesta mi le aducea în salon (ținând cont că nu puteam coborî scări sau căra chestii imediat după operația de cezariană).

Photo by ConvertKit on Unsplash

Lista JUST IN CASE – necesare după naștere

Aici pregătisem următoarele:

  • cămăși de napte de schimb – mi-a mai adus încă 2 după ce am născut
  • lenjerie intimă de unică folosință – nu am folosit decât cele pe care le luasem cu mine inițial, apoi am folosit lenjerie normala.
  • mai multe tampoane pentru lăuze/tampoane mari, de noapte – am avut nevoie de câteva extra din momentul în care nu am mai folosit lenjeria de unică folosință, ci pe cea normală.
  • tampoane pentru sâni – nu am avut nevoie
  • mai mulți pamperși – a mai adus Domnul soț încă vreo 20 de bucăț (Matei a fost cu mine 3 zile jumate, practic – asta ca să vă faceți o idee cam câte bucăți am folosit)
  • mai multă apă – încă un bax de 6 sticle
  • șervețele umede pentru față – simțeam nevoia să îmi curăț tenul
  • hăinuțele cu care îl vom scoate pe bebe din spital și hainele mele de schimb pentru externare – astea mi le-a adus fix în ziua când ne-am externat.
  • un halat mai gros – ăsta mi l-a adus fix a doua zi pentru că era frig afara și dacă mai ieșeam la aer… aveam nevoie.

Buuun am așa arătau lucrurile pe hârtie. Am încercat să vă explic ce și cum am folosit, astfel încât să vă puteți face o idee mai clară în legătură cu fiecare lucru.

Ar mai fi câteva lucruri pe care eu nu le-am avut la mine, dar mi-ar fi prins bine dacă le aveam:

  • ceva de ronțăit (o napolitană, o pungă de pufuleți…orice, pentru că am staaat mult timp în așteptare și aș fi ronțăit ceva de plictiseală la un moment dat)
  • o pompă pentru sân – dacă voi mai naște o dată o voi adăuga pe lista JUST IN CASE. Nu aș lua-o cu mine din prima, dar sigur voi cere se mi se aducă una după ce nasc. O să povestim mai multe despre pompe, lapte și alăptare într-un articol viitor.
  • plasturi Cosmopor – de aștia nu știam că voi avea nevoie (pentru că nu mă gândeam că voi naște prin cezariană), dar iată că l-am trimis pe Domnul Soț la farmacie pentru că nu aveam pregătiți acasă. Din spital ni s-a spus că ei nu mai au genul ăsta de plasturi, și dacă putem să ne aducem noi de acasa, ca să nu fim nevoite să ținem bandaje cu tifon peste operație. (poate vi se pare dubios că în spital nu aveau plasturi pentru operație…dar hei… în momentul ăla nu mai stai să te gândești la asta, credeți-mă!)

Sper să vă fie utile aceste liste și să vă ajute să vă organizați mai bine. Ca să concluzionez totul într-o singură idee ar fi următoarea:

Luați cu voi doar lucrurile fără de care nu puteți sta până nașteți, lucruri esențiale aproape la orice internare in spital. Detaliile lăsați-le pentru zilele de după naștere.

De asemenea, țineți cont de faptul că toate lucrurile pe care le aveți la voi trebuie să încapă în noptiera patului, așa că nu cărați după voi lucruri voluminoase care nu vă sunt de folos.

Cam atât. Eu mă bucur că nu am cărat toată casa după mine (așa cum plănuiam inițial). Practic, ce v-am prezentat mai sus e mama strictului necesar. Evident că voi știți mai bine care sunt nevoile voastre, dar ca idee, lista asta poate fi un punct de plecare. Dacă sunteți genul care nu poate trăi fără cremă de față sau fără mai știu eu ce…atunci luați-le cu voi! Nu vă luați după ce zice x sau y! Eu consider că bagajul ăsta împărțit așa în două e foarte util pentru că așa nu veți căra cu voi lucruri inutile, dar în același timp puteți avea tot ce aveți nevoie fără să le cărați cu voi de la început.

Ați înțeles ideea…

Sper să fă fie utile informațiile astea și vă rog să îmi spuneți în comentarii dacă am uitat ceva… sau dacă voi ați avut altceva pe lista pentru bagajul pentru maternitate.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns